Zarejestruj

Projekty »

A może chrząszcz lub świerszcz na obiad?

:: Projekt UP001 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadgimnazjalna, studenci, rodzice
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna, wykład
Nauki i sztuki
n. weterynaryjne
Przedmioty
ochrona zdrowia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Medycyny Weterynaryjnej
Autorzy
dr hab. Renata Pyz-Łukasik (kierownik),
Patrycja Wysocka, Adam Stefaniuk
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Czwartek 2019-09-19 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 33

Miejsce realizacji: Wydział Medycyny Weterynaryjnej (sala B)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 12

Inne projekty w tym miejscu

Według szacunkowych danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds Wyżywienia i Rolnictwa, w 2017 roku liczba niedożywionych osób na świecie wzrosła w porównaniu do lat poprzednich. Wobec narastającego problemu niedożywienia a także problemów środowiskowych i ekonomicznych zasadne jest poszukiwanie alternatywnych źródeł białka. Alternatywne źródła białka definiowane są jako te, które nie były dotychczas przeznaczone do żywienia ludzi i zwierząt lub stosowane były w ograniczonym zakresie, i tylko wśród niektórych populacji (Bueschke i wsp. 2017). Wykorzystanie m.in. owadów jadalnych może w pewnym stopniu realnie przyczynić się do rozwiązania problemu niedożywienia na świecie.