Zarejestruj

Projekty »

BARF- moda czy świadome żywienie?

Projekt realizowany w trybie zdalnym (ONLINE)
:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
wykład
Nauki i sztuki
nauki biologiczne
Przedmioty
biologia, przyroda
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
Autorzy
dr inż. Maciej Bąkowski (kierownik),
Julia Krupa, inż. Julia Fabjanowska
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Środa 2021-09-22 10:00 - 12:00
Wolne miejsca: 50
Idź do prezentacji on-line

Coraz więcej ludzi zaczyna zauważać jak wielką rolę w życiu odgrywa zdrowe żywienie. Wraz ze wzrostem świadomości zaczynamy zastanawiać się, nie tylko nad tym co będzie najlepszym żywieniowym wyborem dla nas samych, ale również i dla naszych zwierzęcych przyjaciół. Coraz częściej słyszymy o diecie BARF. BARF jest skrótem biologically appropriate raw food (biologicznie odpowiedni surowy pokarm). Dieta BARF została opracowana przez australijskiego lekarza weterynarii dr. Iana Billinghursta. Uznał on, że naturalna dieta maksymalnie zbliżona do sposobu odżywiania dzikich przodków psów jest zdrowsza niż karma komercyjna. Ale czym właściwie jest ta dieta? Chwilową modą czy przepisem na długie i zdrowe życie? W trakcie trwania wykładu postaramy się udzielić odpowiedzi na wszystkie najczęściej pojawiające się pytania związane z dietą BARF. 

Omawiane zagadnienia:

  • BARF – jak to się zaczęło? 
  • BARF – świadome żywienie czy chwilowa moda? 
  • Zalety i wady diety BARF
  • BARF w pogoni za naturą (ewolucyjne przystosowanie psów do pobierania i trawienia pokarmów nieprzetworzonych)
  • BARF – fakty i mity
  • Niebezpieczeństwa płynące ze źle rozumianego BARFa
  • BARF – składniki diety
  • Suplementacja – czy to konieczność w diecie BARF?
  • Bilans – słowo straszak czy konieczność bezwzględna?
  • Jak przestawić psa na dietę BARF?
  • Dawki BARF dla psów na różnych etapach życia, o różnej aktywności fizycznej
  • Komponowanie posiłków BARFowych.