Projekty »
Białka serwatkowe - białka przyszłości (PREZENTACJA MULTIMEDIALNA)
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.) |
Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (Aula A)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8
Na wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie zaprezentowana zostanie prelekcja na temat pochodzenia białek serwatkowych, metod ich izolacji, rodzaju uzyskiwanych preparatów wysokobiałkowych i ich wartości biologicznej oraz właściwości funkcjonalnych (pienistość, żelowanie, emulgowanie). Szczególny nacisk zostanie położony na prozdrowotne i technologiczne znaczenie białek serwatkowych w żywności (fortyfikacja żywności), czy też wytwarzanie żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla rekonwalescentów, sportowców i osób aktywnych fizycznie (wysokobiałkowe jogurty, wysokobiałkowe sery, wysokobiałkowe i bezcukrowe produkty cukiernicze).
Serdecznie Państwa zapraszamy do udziału w naszym projekcie. Do zobaczenia!