Zarejestruj

Projekty »

Białka serwatkowe - białka przyszłości (PREZENTACJA MULTIMEDIALNA)

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII (P7-8), szkoła ponadpodstawowa, studenci, rodzice
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
nauki biologiczne
Przedmioty
przyroda, rolnictwo
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autor
dr inż. Maciej Nastaj
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Środa 2021-09-22 11:00 - 13:00
Wolne miejsca: 79

Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (Aula A)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8

Inne projekty w tym miejscu

Na wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie zaprezentowana zostanie prelekcja na temat pochodzenia białek serwatkowych, metod ich izolacji, rodzaju uzyskiwanych preparatów wysokobiałkowych i ich wartości biologicznej oraz właściwości funkcjonalnych (pienistość, żelowanie, emulgowanie). Szczególny nacisk  zostanie położony na prozdrowotne i technologiczne znaczenie białek serwatkowych w żywności (fortyfikacja żywności), czy też wytwarzanie żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla rekonwalescentów, sportowców i osób aktywnych fizycznie (wysokobiałkowe jogurty, wysokobiałkowe sery, wysokobiałkowe i bezcukrowe produkty cukiernicze).

Serdecznie Państwa zapraszamy do udziału w naszym projekcie. Do zobaczenia!