Zarejestruj

Projekty »

Chleb do jedzenia i do zdobienia

:: Projekt UP013 (Szczegóły)
Adresaci
przedszkole, szkoła podstawowa - klasy I-IV, szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła ponadgimnazjalna, studenci, rodzice, dziadek i babcia, przedsiębiorca, samorządowiec, pracownik innej uczelni
Dla niepełnosprawnych
niedowidzących, niedosłyszących, z innymi niepełnosprawnościami
Forma prezentacji
piknik naukowy - stoisko
Nauki i sztuki
n. biologiczne, n. rolnicze
Przedmioty
biologia, przyroda, zajęcia techniczne
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr inż. Anna Wirkijowska (kierownik),
dr hab., prof. nadzw. inż. Aldona Sobota, dr inż. Piotr Zarzycki, dr inż. Jarosław Mazurkiewicz, mgr inż. Dorota Teterycz, dr inż. Emilia Sykut-Domańska, mgr Ada Krawęcka, Anna Wirkijowska, Paulina Łysakowska, inż. Dominika Stasiuk, inż. Patrycja Szymańczuk, inż. Monika Kozaczyk, inż. Robert Waraczewski, Justyna Nicpon, Aleksandra Górnicka, Karolina Grymuza, Katarzyna Surma, inż. Klaudia Filiks

Wstęp bez rejestracji w czasie trwania Festiwalu w godzinach otwarcia obiektu.

Początek
Niedziela 2019-09-15 10:00
Edycja zakończona

Miejsce realizacji: Lubelski Piknik Naukowy (stoisko piknikowe)
Adres: Lublin, Plac Teatralny 1

Inne projekty w tym miejscu

Członkowie Studenckiego Koła Naukowego Technologów Żywności wraz z pracownikami Katedry Surowców Pochodzenia Roślinnego i Gastronomii zaprezentują w ramach stoiska bogactwo i szeroki asortyment produktów zbożowych: kasze, płatki, makarony, pieczywo – ze szczególnym uwzględnieniem pieczywa artystycznego (okazjonalnego).  

Od wieków produkty zbożowe stanowiły podstawę diety człowieka i wciąż są głównym źródłem energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto całoziarnowe produkty zbożowe są podstawowym źródłem błonnika w diecie, który nie tylko pozwala utrzymać prawidłową wagę ciała ale także jest niezbędny w profilaktyce i leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych dietozależnych. Ogromna rola dietetyczna żywności zbożowej oraz wielkość jej spożycia w porównaniu do produktów z innych surowców, spowodowały że konsument ma do wyboru bardzo szeroki asortyment wyrobów zbożowych. W ramach stoiska zaprezentowane zostaną surowce zbożowe oraz produkowane z nich wyroby- przede wszystkim kasze, płatki, makarony, pieczywo zarówno zwykłe, półcukiernicze jak i cukiernicze. Odwiedzający stoisko będą mieli możliwość degustacji i merytorycznej rozmowy dotyczącej wpływu konkretnych produktów zbożowych na organizm człowieka czy sposobu przygotowania wartościowych posiłków, a także sprawdzenia swojej wiedzy w tematyce zbóż, produktów zbożowych i prawidłowego odżywiania. Ponadto na stoisku zostaną zaprezentowane dekoracje okolicznościowe pieczywa. W postaci warsztatów uczestnicy będą mieli możliwość spróbowania sił w samodzielnym wykonywaniu dekoracji z ciasta martwego oraz dekorowaniu pieczywa.