Projekty »
Co zżera bakterie?
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Innowacyjne Centrum Patologii i Terapii Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego (262)
Adres: Lublin, ul. Głęboka 30
Bakteriofagi są występującymi powszechnie w środowisku wirusami atakującymi bakterie. Te „pożeracze bakterii” odkryto pod koniec XIX w., kiedy w 1896 r. Ernest Hankin, brytyjski chemik, zauważył przeciwbakteryjną aktywność wody z rzeki Ganges przeciwko bakterii wywołującej cholerę (Hindusi pijący wodę z Gangesu nie chorowali na cholerę). Aktualnie bakteriofagi coraz częściej stosuje się do zwalczania zakażeń, zarówno u ludzi jak i u zwierząt, wywołanych przez chorobotwórcze bakterie wielolekooporne (niewrażliwe na działanie antybiotyków i/lub chemioterapeutyków). Bakteriofagi są skuteczne w leczeniu pooparzeniowych infekcji bakteryjnych skóry, nawracających zakażeń układu moczowego czy zatok. Zaletą terapii fagowej jest jest swoiste działanie w stosunku do bakterii patogennych przy jednoczesnym braku wpływu na naturalną mikroflorę pacjenta. Po zabiciu wszystkich bakterii patogennych fagi zostają usunięte z organizmu, gdyż nie są w stanie rozwijać się w komórkach zwierzęcych. Bakteriofagi mają także zastosowanie w przemyśle spożywczym do eliminacji bakterii w produktach spożywczych takich jak wędliny czy sery. Preparaty fagowe najczęściej są „koktajlami” złożonymi z kilku fagów i mają postać aerozolu lub roztworu w fiolkach jednorazowego użytku.