Zarejestruj

Projekty »

Czy drożdże piekarnicze mają RNA?

:: Projekt UM080 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła ponadgimnazjalna
Forma prezentacji
laboratorium
Nauki i sztuki
n. biologiczne, n. chemiczne
Przedmioty
biologia, chemia
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
I Wydział Lekarski z Oddziałem Stomatologicznym
Autorzy
dr Anna Hordyjewska (kierownik),
prof. dr hab. Jacek Kurzepa, dr Anna Boguszewska-Czubara, dr Renata Żelazowska, lic. Aleksandra Ostapiuk
Terminy
Czas trwania projektu: 3 godz. (135 min.)
Edycja zakończona
Piątek 2019-09-20 09:00 - 12:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Collegium Pharmaceuticum (340)
Adres: Lublin, ul. dra Witolda Chodźki 4a

Inne projekty w tym miejscu

Drożdże piekarnicze służą w kuchni głównie do wyrobu chleba, ciast czy drożdżówek. Stosowane są także w browarnictwie, gorzelnictwie czy winiarstwie. Powszechnie wiadomo, że zawierają w sobie dużo witamin głównie z grupy B, a także sole mineralne i aminokwasy. Jak każde organizmy żywe, zawierają w sobie również kwas nukleinowy - który jest łatwy do wyizolowania  w związku z czym są jednym z najczęściej wykorzystywanych organizmów w laboratorium - również i w naszym. Celem spotkania będzie izolacja kwasu RNA z drożdży oraz przeprowadzenie reakcji na wykrywanie składników kwasów nukleinowych. Słuchacze będą też mogli własnoręcznie wykonać model helisy DNA.