Zarejestruj

Projekty »

Czy glony da się zjeść?

:: Projekt K (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VIII
Forma prezentacji
laboratorium, pokaz, warsztat, wykład
Nauki i sztuki
nauki biologiczne
Przedmioty
biologia, przyroda
Organizator
Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
Wydział Nauk Ścisłych i Nauk o Zdrowiu
Autor
dr Małgorzata Poniewozik
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2021-09-21 11:00 - 13:00
Wolne miejsca: 20

Miejsce realizacji: Budynek Biotechnologii (B 014)
Adres: Lublin, ul. Konstantynów 1I (wjazd od strony parkingu przed Szpitalem)

Inne projekty w tym miejscu

Glony to zwykle mikroskopijne organizmy żyjące w różnych środowiskach - przede wszystkim w wodach, ale licznie reprezentowane są również glony glebowe, naskalne czy żyjące na korze drzew. Dużą grupę stanowią również glony wytwarzające duże, dorastające do kilku bądź nawet kilkunastu metrów długości plechy, które bogate są w aminokwasy, wapń i żelazo oraz witaminy, głównie A i z grupy B. W komórkach glonów występują również barwniki - w największych ilościach: chlorofil-a i beta-karoten mające bardzo korzystny wpływ na procesy krwiotwórcze. Glony są doskonałym źródłem zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego błonnika.

Czy zatem nadają się do jedzenia? I jeśli tak, to w jakiej postaci?

 

  • Foto