Projekty »
Czy glony da się zjeść?
:: Projekt K (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.) |
Miejsce realizacji: Budynek Biotechnologii (B 014)
Adres: Lublin, ul. Konstantynów 1I (wjazd od strony parkingu przed Szpitalem)
Glony to zwykle mikroskopijne organizmy żyjące w różnych środowiskach - przede wszystkim w wodach, ale licznie reprezentowane są również glony glebowe, naskalne czy żyjące na korze drzew. Dużą grupę stanowią również glony wytwarzające duże, dorastające do kilku bądź nawet kilkunastu metrów długości plechy, które bogate są w aminokwasy, wapń i żelazo oraz witaminy, głównie A i z grupy B. W komórkach glonów występują również barwniki - w największych ilościach: chlorofil-a i beta-karoten mające bardzo korzystny wpływ na procesy krwiotwórcze. Glony są doskonałym źródłem zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego błonnika.
Czy zatem nadają się do jedzenia? I jeśli tak, to w jakiej postaci?