Zarejestruj

Projekty »

Czy kwas szczawiowy znajdziemy tylko w szczawiu?

:: Projekt UP023 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadgimnazjalna
Forma prezentacji
ćwiczenia
Nauki i sztuki
n. biologiczne, n. chemiczne, n. farmaceutyczne
Przedmioty
biologia, chemia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
Autorzy
dr Iwona Sembratowicz (kierownik),
dr Elżbieta Rusinek-Prystupa, mgr Zuzanna Całyniuk
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Poniedziałek 2019-09-16 11:00 - 13:00
Wolne miejsca: 25

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - Rektorat/"Zootechnika" (401)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 13

Inne projekty w tym miejscu

Żywność, którą spożywamy zawiera zarówno związki, które korzystnie działają na nasze zdrowie, ale także pewne składniki niepożądane, jak np. kwas szczawiowy. Niektórzy sądzą, iż można go szukać przede wszystkim w szczawiu, nie wiedząc, iż duże jego ilości spotkamy w popularnych napojach, jak kawa czy też herbata, a także w kakao i w innych produktach.  Uczniowie dowiedzą się, gdzie znajduje się najwięcej kwasu szczawiowego i czy produkty te można spożywać bez ograniczeń. Będą mogli zaobserwować efekty jego negatywnego wpływu na organizm człowieka (obserwacja szczawianów wapnia pod mikroskopem oraz kamieni szczawianowych). Podczas zajęć uczniowie będą mogli także dokonać izolacji oraz oznaczenia zawartości szczawianów w różnych produktach spożywczych.