Zarejestruj

Projekty »

Czy warto czytać etykiety ze składem produktów spożywczych?

:: Projekt UM096 (Szczegóły)
Adresaci
rodzice
Forma prezentacji
warsztat
Nauki i sztuki
n. medyczne
Przedmioty
medycyna
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
II Wydział Lekarski z Oddziałem Anglojęzycznym
Autorzy
dr Agnieszka Mroczkowska-Juchkiewicz (kierownik),
dr Katarzyna Kominek, dr Paulina Krawiec, dr Beata Mełges, prof. dr hab. Elżbieta Pac-Kożuchowska
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Czwartek 2019-09-19 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 18

Miejsce realizacji: Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Lublinie (Sala wykładowa)
Adres: Lublin, ul. prof. Antoniego Gębali 6

Inne projekty w tym miejscu

Zakup żywności, która będzie służyła naszemu zdrowiu, nie jest łatwą sztuką. Dodatki, wypełniacze, sztuczne barwniki, konserwanty i tłuszcze trans nie są obojętne dla naszego organizmu. Dokonywanie właściwych wyborów powinno stać się naszym priorytetem, abyśmy długo mogli cieszyć się zdrowiem. Dlatego robiąc zakupy, nie powinniśmy kierować się ani ładnym opakowaniem, ani obejrzaną reklamą, ani ceną. Jedynym sposobem, by ocenić jakość kupowanego produktu, jest przeczytanie informacji zawartych na etykiecie. Tylko w ten sposób dokonamy świadomego wyboru. Obecnie na półkach sklepowych znaleźć możemy tysiące produktów spożywczych. Asortyment np. płatków śniadaniowych czy makaronów jest tak bogaty, że zajmuje całe rzędy sklepowych regałów. Ponadto przemysł spożywczy stosuje mnóstwo substancji dodatkowych polepszających walory estetyczne produktów, przedłużających ich trwałość lub niestety zwiększających wydajność produkcji. Często też obietnice producenta i chwytliwe hasła to zwykłe zabiegi marketingowe. Dlaczego warto czytać etykiety produktów spożywczych i sprawdzać skład żywności ? Na to pytanie będziemy się starać Państwu odpowiedzieć w formie prezentacji. Przedstawimy przykładowe produkty i przeanalizujemy ich skład.