Zarejestruj

Projekty »

Czy wiesz co jesz? Wykrywanie zafałszowań w mleku i miodzie!

:: Projekt UP033 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy I-IV, szkoła podstawowa - klasy V-VI (P5-6), szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła podstawowa - klasy VII-VIII (P7-8), szkoła ponadgimnazjalna, studenci, rodzice, dziadek i babcia
Dla niepełnosprawnych
niepełnosprawnych ruchowo
Forma prezentacji
ćwiczenia, doświadczenie, dyskusja
Nauki i sztuki
n. chemiczne, n. rolnicze
Przedmioty
chemia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr hab., prof. nadzw. inż. Bartosz Sołowiej (kierownik),
mgr inż. Jagoda Szafrańska, mgr inż. Jan Małecki
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Poniedziałek 2019-09-16 10:00 - 12:00
Wolne miejsca: 20
Edycja zakończona
Poniedziałek 2019-09-16 13:00 - 15:00
Wolne miejsca: 20

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - ul. Skromna 8 (223)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8

Inne projekty w tym miejscu

Na pewno każdy z nas zna zwrot „kraina mlekiem i miodem płynąca”, który oznacza miejsce bardzo urodzajne, obfitujące we wszelkie bogactwa i przypominające raj. Jednak co wtedy, gdy cytowane „mleko i mód” nie jest do końca tym czym się nam wydaje? A produkty, które kojarzą się nam z codziennym życiem i komfortem mają zafałszowany skład?

Podczas ćwiczeń laboratoryjnych proponowanych w naszym projekcie uczestnicy będą mogli sami zbadać właściwości miodów i mleka. Badane produkty pochodzą ze sklepowych półek i są produktami, które kupujemy każdego dnia i pijemy nie zdając sobie sprawy, że nie do końca muszą mieć właściwości obiecane przez producentów na etykietach. Dlatego dowiemy się również na co zwracać uwagę przy wyborze produktów oraz jak czytać ich składy na etykietach, aby wybierać, te które są dla nas najlepsze.

Podczas prezentacji prowadzący przedstawią prawidłowe cechy fizyczne i organoleptyczne jakie powinny posiadać opisane produkty spożywcze według aktualnych norm i jakie są obiecywane przez producentów. Omówią problem jakim jest fałszowanie żywności w XXI wieku. Dodatkowo przedstawią najczęstsze metody zafałszowania mleka i miodów. Następnie przedstawią metody wykrywania potencjalnych zafałszowań.

W części praktycznej uczestnicy dzięki dostarczonym odczynnikom i wskazówkom prowadzących sami będą mogli wykryć czy w miodzie znajduje się dodatek skrobi lub czy kupione mleko było poddane alkalizacji lub zawiera dodatek wody.

  • Foto