Zarejestruj

Projekty »

DNA - materiał genetyczny prosto z kuchni

:: Projekt UM115 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII (P7-8), szkoła ponadgimnazjalna, studenci, rodzice
Forma prezentacji
doświadczenie, dyskusja, laboratorium, prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
n. biologiczne, n. chemiczne, n. medyczne
Przedmioty
biologia, chemia, medycyna
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
I Wydział Lekarski z Oddziałem Stomatologicznym
Autorzy
mgr Adrian Jarzyński (kierownik),
mgr Ewa Kiszczewska, prof. dr hab. Małgorzata Polz-Dacewicz
Terminy
Czas trwania projektu: 3 godz. (135 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2019-09-17 10:00 - 13:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Collegium Universum (200)
Adres: Lublin, ul. dra Witolda Chodźki 1

Inne projekty w tym miejscu

Uczestnicy projektu pod opieką prowadzących, w bezpiecznych warunkach, będą mogli wyizolować kwas deoksyrybonukleinowy - DNA z groszku mrożonego "domowym sposobem" wykorzystując mikser, sól kuchenną, detergent do naczyń, gorącą wodę i stężony alkohol. Wyizolowany materiał genetyczny zostanie wybarwiony specjalnym barwnikiem a efekt będzie następnie obserwowany pod lampą UV.

 

Przebieg doświadczenia:

  1. Przygotowanie roztworu lizującego z wody, soli i detergentu.
  2. Mechaniczne rozgniecenie groszku w moździerzu.
  3. Podgrzanie w łaźni wodnej przygotowanej wcześniej "zupy z groszku"
  4. Miksowanie roztworu.
  5. Przesączanie przez filtry bibułowe.
  6. Wytrącanie DNA przy użyciu mrożonego, stężonego alkoholu (wydawany w czasie doświadczenia przez prowadzących).
  7. Wybarwienia DNA i obserwacja w świetle lampy UV (dla zachowania bezpieczeństwa tą część doświadczenia wykonuje prowadzący).
  • Foto
  • Foto
  • Foto