Zarejestruj

Projekty »

Dobre bakterie w naszym menu

:: Projekt UM117 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VIII
Forma prezentacji
ćwiczenia, pokaz, prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
n. biologiczne, n. farmaceutyczne, n. medyczne
Przedmioty
biologia, medycyna, przyroda
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Analityki Medycznej
Autorzy
dr Agnieszka Grzegorczyk (kierownik),
dr Anna Biernasiuk, dr Sylwia Andrzejczuk, dr Beata Chudzik-Rząd, mgr Martyna Kasela
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Środa 2019-09-18 14:00 - 15:00
Wolne miejsca: 25

Miejsce realizacji: Collegium Universum (153)
Adres: Lublin, ul. dra Witolda Chodźki 1

Inne projekty w tym miejscu

Dobre bakterie, czyli probiotyki zostały odkryte w pierwszych latach XX wieku. Pojęcie probiotyk pochodzi od greckich słów „pro bios”, czyli dla życia i oznacza żywy mikroorganizm. Do bakterii mlekowych zaliczamy gramdodatnie ziarniaki oraz pałeczki z rodzajów: Lactobacillus, Lactococcus, Bifidobacterium, Streptococcus. Naturalnym środowiskiem występowania bakterii mlekowych są błony śluzowe jamy ustnej, dróg rodnych oraz przewód pokarmowy człowieka. Niewątpliwie mikroflora jelitowa i jej pożądana modyfikacja z wykorzystaniem preparatów i produktów probiotycznych może wpływać na ogólną poprawę zdrowia. Stosowanie probiotyków może zabezpieczyć człowieka, przynajmniej częściowo, przed wieloma, tzw. chorobami cywilizacyjnymi.

 

Przed uczestnikami projektu odkryjemy świat dobrych bakterii, które nas otaczają i które możemy codziennie spożywać. Ponadto uczestnicy projektu zapoznają się z mikrobiologicznymi technikami diagnostycznymi wykrywającymi obecność tych bakterii oraz sami przygotują materiał do diagnostyki mikroskopowej.

  • Foto