Zarejestruj

Projekty »

Dobre bakterie w naszym menu

:: Projekt UM (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII (P7-8), szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki farmaceutyczne
Przedmioty
biologia
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Wydział Farmaceutyczny
Autorzy
dr Agnieszka Grzegorczyk (kierownik),
mgr Martyna Kasela, dr Anna Biernasiuk
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2021-09-21 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 26

Miejsce realizacji: Collegium Universum (153)
Adres: Lublin, ul. dra Witolda Chodźki 1

Inne projekty w tym miejscu

Dobre bakterie, czyli probiotyki zostały odkryte w pierwszych latach XX wieku. Pojęcie probiotyk pochodzi od greckich słów „pro bios”, czyli dla życia i oznacza żywy mikroorganizm. Do bakterii mlekowych zaliczamy gramdodatnie ziarniaki oraz pałeczki z rodzajów: Lactobacillus, Lactococcus, Bifidobacterium, Streptococcus. Naturalnym środowiskiem występowania bakterii mlekowych poza przewodem pokarmowym człowieka są błony śluzowe jamy ustnej i dróg rodnych. Jednym z najlepiej zbadanych korzystnych efektów stosowania probiotyków jest ich podawanie w trakcie kuracji antybiotykowej lub po jej zakończeniu. Udowodniono, że szczepy probiotyczne przywracają naturalny, właściwie funkcjonujący układ mikroflory jelitowej, zmniejszają częstość występowania biegunek podróżnych, łagodzą przebieg i skracają czas trwania niektórych biegunek bakteryjnych i wirusowych. Nie ma wątpliwości, że mikroflora jelitowa i jej pożądana modyfikacja z wykorzystaniem preparatów i produktów probiotycznych może wpływać na ogólną poprawę zdrowia. Stosowanie probiotyków może zabezpieczyć człowieka, przynajmniej częściowo, przed wieloma, tzw. chorobami cywilizacyjnymi.

  • Foto