Zarejestruj

Projekty »

Dobrodziejstwo płynnego „marokańskiego złota”

:: Projekt UM118 (Szczegóły)
Adresaci
studenci, rodzice, dziadek i babcia
Forma prezentacji
warsztat
Nauki i sztuki
n. farmaceutyczne
Przedmioty
chemia, ochrona zdrowia
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Analityki Medycznej
Autorzy
dr Eliza Blicharska (kierownik),
dr Małgorzata Tatarczak-Michalewska, prof. dr hab. Jolanta Flieger, dr Agnieszka Skalska-Kamińska, dr Jacek Baj
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Środa 2019-09-18 14:00 - 15:00
Wolne miejsca: 20

Miejsce realizacji: Collegium Pharmaceuticum (228)
Adres: Lublin, ul. dra Witolda Chodźki 4a

Inne projekty w tym miejscu

Olej arganowy nazywany „złotem Maroka” jest obecnie najdroższym olejem jadalnym na świecie. W przypadku zastosowań kosmetycznych osiąga jeszcze wyższe ceny i jest przedmiotem kilku amerykańskich i europejskich patentów kosmetycznych. Tradycyjna metoda wytwarzania oleju wiąże się z mozolnym procesem mielenia ziaren owoców drzewa arganowego w ręcznych żarnach, z których, wyciska się olej. Aby bardzo twarde orzechy łatwiej było otworzyć zbiera się je wyplute lub wydalone w odchodach przez kozy, a następnie oczyszcza, rozłupuje, suszy, praży, dodaje wodę i poddaje procesowi mielenia. Obecnie olej wytwarzany jest nowymi technologiami, głównie maszynowo. Olej arganowy zyskał popularność na całym świecie ze względu na jego jakość, potencjalne korzyści zdrowotne wynikające z jego użytkowania i ścisłą kontrolę czystości. Posiada wiele właściwości dermokosmetycznych i prozdrowotnych co powoduje, że stał się on popularnym naturalnym kosmetykiem. Spotkanie ma na celu przybliżenie jego właściwości.

Zapraszamy.