Zarejestruj

Projekty »

Emisje gazów cieplarnianych z rolnictwa – przegląd metod pomiarowych

:: Projekt IUNG (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VI (P5-6), szkoła podstawowa - klasy VII-VIII (P7-8), szkoła ponadpodstawowa, studenci
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
nauki o Ziemi i środowisku, rolnictwo i ogrodnictwo
Przedmioty
ochrona środowiska, przyroda, rolnictwo
Organizator
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
Autor
mgr inż. Andrzej Górnik
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2021-09-21 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 20
Edycja zakończona
Wtorek 2021-09-21 11:00 - 12:00
Wolne miejsca: 20
Edycja zakończona
Wtorek 2021-09-21 12:00 - 13:00
Wolne miejsca: 20
Edycja zakończona
Środa 2021-09-22 11:00 - 12:00
Wolne miejsca: 20
Edycja zakończona
Środa 2021-09-22 12:00 - 13:00
Wolne miejsca: 20
Edycja zakończona
Czwartek 2021-09-23 11:00 - 12:00
Wolne miejsca: 20
Edycja zakończona
Czwartek 2021-09-23 12:00 - 13:00
Wolne miejsca: 20

Miejsce realizacji: Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - PIB w Puławach (NSE sala nr 32)
Adres: Puławy, ul. Czartoryskich 8

Inne projekty w tym miejscu

Gazy cieplarniane inaczej zwane gazami szklarniowymi są to składniki atmosfery, które mają wpływ na wzrost średniej temperatury powietrza. Uznaje się, że wzrastająca koncentracja gazów cieplarnianych w atmosferze przyczynia się do potęgowania efektu cieplarnianego, niosącego skutki powstawania niekorzystnych zjawisk pogodowych, które w przyszłości mogą stanowić poważne zagrożenie dla upraw rolniczych.  

W prezentacji zdefiniowano gazy cieplarniane oraz wyszczególniono źródła ich pochodzenia z sektora rolniczego. Odniesiono się również do danych dotyczących struktury gruntów użytkowanych rolniczo oraz pogłowia zwierząt gospodarskich, które powiązano z emisjami wyliczanymi dla Polski. Ponadto porównano krajową strukturę emisji gazów cieplarnianych z rolnictwa na tle innych sektorów gospodarki oraz zaprezentowano możliwości ich pomiaru przy pomocy aparatury badawczej.