Zarejestruj

Projekty »

Enzymy i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym

:: Projekt K043 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadgimnazjalna
Forma prezentacji
laboratorium, warsztat
Nauki i sztuki
n. biologiczne
Przedmioty
biologia
Organizator
Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
Wydział Biotechnologii i Nauk o Środowisku
Autorzy
dr inż. Andrea Baier (kierownik),
mgr Ewa Gizińska
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2019-09-17 10:00 - 12:00
Wolne miejsca: 6
Edycja zakończona
Wtorek 2019-09-17 12:00 - 14:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Środa 2019-09-18 10:00 - 12:00
Termin dodatkowy
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Środa 2019-09-18 12:00 - 14:00
Termin dodatkowy
Wolne miejsca: 15
Edycja zakończona
Czwartek 2019-09-19 10:00 - 12:00
Termin dodatkowy
Wolne miejsca: 15
Edycja zakończona
Czwartek 2019-09-19 12:00 - 14:00
Termin dodatkowy
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Instytut Biotechnologii (B 413)
Adres: Lublin, ul. Konstantynów 1i (wjazd od strony parkingu przed Szpitalem)

Inne projekty w tym miejscu

Enzymy tzn. biokatalizatory są zaliczane do substancji dodatkowych dodawane do żywności jako substancje pomocnicze. Celem ich zastosowania jest m.in. poprawa jakości produktu, wydłużenie trwałości produktów żywnościowych lub usprawnienie procesów przetwórczych.

Enzymy mogą być izolowane z tkanek roślinnych (np. papaina, ficyna, bromelaina), zwierzęcych (np. podpuszczka, pepsyna i trypsyna) lub produkowane przez drobnoustroje (bakterie, drożdży, grzyby). Najczęściej, stosowane są enzymy pochodzenia mikrobiologicznego. Enzymy często są stosowane w formie immobilizowanej, zwiększa to ich stabilność i powoduje możliwość wielokrotnego użycia.

W czasie warsztatu uczestnicy poznają metody immobilizacji enzymów lub mikroorganizmów i przykłady zastosowania enzymów w codziennym życiu.