Zarejestruj

Projekty »

Fanaberia czy konieczność - żywność funkcjonalna XXI wieku

:: Projekt UM132 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VIII
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
n. chemiczne, n. farmaceutyczne
Przedmioty
chemia, ochrona zdrowia
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Analityki Medycznej
Autorzy
mgr Kamila Kasprzak (kierownik),
dr hab. Anna Oniszczuk, dr Karolina Wojtunik-Kulesza
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Poniedziałek 2019-09-16 09:00 - 10:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Collegium Pharmaceuticum (301)
Adres: Lublin, ul. dra Witolda Chodźki 4a

Inne projekty w tym miejscu

Żywność funkcjonalna nazywana jest także „środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego” (ang. Foods for Specified Health Use - FOSHU). Definicja, stworzona przez Functional Food Science in Europe (FUFOSE) mówi, iż: „Żywność może być uznana za funkcjonalną, jeśli udowodniono jej korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu ponad efekt odżywczy". Jest to rodzaj pośredniego ogniwa między żywnością a lekiem. Żywność funkcjonalna jest ważną składową przyczyniającą się do promocji zdrowia oraz zmniejszenia ryzyka występowania wielu chorób. Współcześnie coraz częściej oczekuje się od żywności posiadania, oprócz tradycyjnej wartości odżywczej, dodatkowych walorów osiąganych po jej spożyciu, takich jak określona odpowiedź fizjologiczna lub metaboliczna organizmu czy obniżenie ryzyka występowania procesów patologicznych. Ważna jest nie tylko obecność pożądanych substancji fitochemicznych, ale też stopień ich wchłaniania, biodostępności czy metabolizmu osiągane po zastosowanym procesie produkcyjnym. Kierunki działania składników bioaktywnych w żywności funkcjonalnej mogą być różne, tak samo jak sposób ich uzyskania. Wykład będzie obejmował zapoznanie z definicją żywności funkcjonalnej, kierunkami jej działania, przykładami opisywanymi w literaturze naukowej oraz znaczeniem badań nad ich aktywnością antyoksydacyjną prowadzoną w Katedrze Chemii Nieorganicznej UM w Lublinie.