Zarejestruj

Projekty »

Fanaberia czy konieczność? Żywność funkcjonalna XXI wieku

:: Projekt UM (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
wykład
Nauki i sztuki
nauki farmaceutyczne
Przedmioty
chemia
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Wydział Farmaceutyczny
Autorzy
dr Kamila Kasprzak-Drozd (kierownik),
prof. Anna Oniszczuk, dr Przemysław Niziński
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2022-09-13 14:00 - 15:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Collegium Pharmaceuticum (301)
Adres: Lublin, ul. dra Witolda Chodźki 4a

Inne projekty w tym miejscu

Także to co jemy wpływa na nasze zdrowie. Wykład będzie dotyczyć żywności funkcjonalnej.

Termin „żywność funkcjonalna” nie posiada jednej, uniwersalnej definicji pomimo tego, że zainteresowanie naukowców i koncernów z całego świata tym zagadnieniem na przestrzeni ostatnich lat znacznie wzrosło. Nazywana jest także pośrednim ogniwem pomiędzy żywnością, a lekiem.

Ten typ żywności jest ważną składową przyczyniającą się do promocji zdrowia oraz zmniejszenia ryzyka występowania wielu chorób. Współcześnie coraz częściej oczekuje się od żywności posiadania, oprócz tradycyjnej wartości odżywczej, dodatkowych walorów osiąganych po ich spożyciu, takich jak określona odpowiedź fizjologiczna lub metaboliczna organizmu, obniżenie ryzyka występowania procesów patologicznych. Ważna jest nie tylko obecność pożądanych fitochemicznych substancji, ale też stopień ich wchłaniania, biodostępności czy metabolizmu osiągane po zastosowanym procesie produkcyjnym. Kierunki działania składników bioaktywnych w żywności funkcjonalnej mogą być różne, tak samo jak sposób ich uzyskania.