Zarejestruj

Projekty »

Herbatki ziołowe, z owców leśnych i uprawianych w ogrodzie - praktyczne przegotowanie

:: Projekt UP050 (Szczegóły)
Adresaci
przedszkole, szkoła podstawowa - klasy I-IV, szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła ponadgimnazjalna, rodzice, dziadek i babcia
Forma prezentacji
warsztat
Nauki i sztuki
n. biologiczne, n. chemiczne
Przedmioty
biologia, chemia, przyroda
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu
Autorzy
dr hab. Mirosława Chwil (kierownik),
dr hab. Renata Matraszek-Gawron
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Piątek 2019-09-20 14:00 - 15:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Collegium Agronomicum II (2)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 15

Inne projekty w tym miejscu

Warsztaty obejmują przygotowanie zdrowych herbatek bogatych w witaminy.

Uczestnicy warsztatów poznają:

      - surowiec różnych gatunków roślin uprawianych w ogrodach, leśnych i zielarskich 

        wykorzystywany m.in. do przygotowania herbat ziołowych i owocowych,

      - leśne i pochodzące z uprawy w ogrodzie owoce jadalne, 

      - kwiaty jadalne wybranych ziół,

      - recepturę przygotowania wybranych herbat z kilku surowców np. aronia, jarzębina, rokitnik, beberys, hibiscus.

      - główne substancje biologicznie czynne w surowcu.

Każdy uczestnik indywidualnie przygotuje trzy rodzaje herbat: 

       1. Herbatkę z owoców leśnych

       2. Herbatkę z owoców uprawianych w ogrodzie

       3. Herbatkę ziołową