Zarejestruj

Projekty »

Insulinooporność - z czym to się je?

:: Projekt UM149 (Szczegóły)
Adresaci
studenci, rodzice, dziadek i babcia
Forma prezentacji
warsztat
Nauki i sztuki
n. medyczne
Przedmioty
ochrona zdrowia
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
I Wydział Lekarski z Oddziałem Stomatologicznym
Autorzy
dr Agata Matej-Butrym (kierownik),
dr hab. Ewa Rudnicka-Drożak, lek. med. Renata Zubilewicz
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Poniedziałek 2019-09-16 09:00 - 11:00
Wolne miejsca: 30

Miejsce realizacji: Katedra i Zakład Medycyny Rodzinnej (401)
Adres: Lublin, ul. Mariana Langiewicza 6A

Inne projekty w tym miejscu

Insulinooporność to zaburzenie polegające na zmniejszonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny, hormonu odpowiedzialnego m.in. za regulowanie stężeń glukozy we krwi. Insulinooporność jest bardzo częstym i jednocześnie wciąż bardzo niedocenianym problemem. Wydaje się, że może dotyczyć nawet połowy populacji osób dorosłych w Polsce. W początkowym okresie może nie wywoływać żadnych objawów. W miarę narastania zaburzenia pojawia się wiele niepokojących dolegliwości, takich jak przyrost masy ciała lub trudności w redukcji masy ciała (mimo stosowania odpowiedniej diety i aktywności fizycznej), nadmierna senność w ciągu dnia, obniżenie nastroju, rozdrażnienie, ciągłe uczucie zmęczenia i braku energii, kłopoty z koncentracją, bóle głowy, problemy ze skórą, napady głodu, zwiększenie apetytu na słodycze. W większości przypadków insulinooporność dotyczy osób otyłych i mało aktywnych, ale warto wiedzieć, że obecnie coraz częściej diagnozowana jest również u osób szczupłych, mających zwiększoną predyspozycją genetyczną. Insulinooporność jest bardzo poważnym zaburzeniem, które może doprowadzić do rozwoju cukrzycy, przyspieszonej miażdżycy, nadciśnienia, chorób serca, nowotworów, niealkoholowego stłuszczenia wątroby, zespołu policystycznych jajników (PCOS), a nawet choroby Alzheimera. Podczas warsztatów będzie możliwość zapoznania się z podłożem tego zaburzenia, a także z czynnikami sprzyjającymi jego powstaniu. Omówione zostaną metody rozpoznawania insulinooporności, a także sposoby radzenia sobie z tym zaburzeniem.