Projekty »
Jakość mikrobiologiczna żywności pochodzenia zwierzęcego
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - Rektorat (345)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 13
Problematyka bezpieczeństwa i higieny żywności uważana jest za priorytetową, zwłaszcza po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej. Badania dotyczące określenia poziomu zanieczyszczeń mikrobiologicznych surowców i produktów gotowych mogą informować o higienie procesu lub nieprawidłowościach technologicznych, a także o zagrożeniach bezpieczeństwa zdrowia konsumenta.
W ramach warsztatów przedstawione zostaną nowoczesne metody identyfikacji mikroorganizmów występujących w żywności. Uczestnicy będą mieli możliwość przygotowania próbek żywności do badań mikrobiologicznych. Ocenią również występowanie drobnoustrojów chorobotwórczych oraz potencjalnie chorobotwórczych w żywności.