Zarejestruj

Projekty »

Jakość mikrobiologiczna żywności pochodzenia zwierzęcego

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII (P7-8), szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
ćwiczenia, doświadczenie, warsztat
Nauki i sztuki
nauki biologiczne
Przedmioty
biologia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
Autorzy
dr inż. Paweł Żółkiewski (kierownik),
dr inż. Andrzej Lisowski
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Piątek 2022-09-16 11:00 - 12:00
Wolne miejsca: 20

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - Rektorat (345)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 13

Inne projekty w tym miejscu

Problematyka bezpieczeństwa i higieny żywności uważana jest za priorytetową, zwłaszcza po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej. Badania dotyczące określenia poziomu zanieczyszczeń mikrobiologicznych surowców i produktów gotowych mogą informować o higienie procesu lub nieprawidłowościach technologicznych, a także o zagrożeniach bezpieczeństwa zdrowia konsumenta.

W ramach warsztatów przedstawione zostaną nowoczesne metody identyfikacji mikroorganizmów występujących w żywności. Uczestnicy będą mieli możliwość przygotowania próbek żywności do badań mikrobiologicznych. Ocenią również występowanie drobnoustrojów chorobotwórczych oraz potencjalnie chorobotwórczych w żywności.