Zarejestruj

Projekty »

Jarmuż – stare zapomniane warzywo o właściwościach prozdrowotnych

:: Projekt UP065 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła ponadgimnazjalna
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
n. biologiczne
Przedmioty
biologia, przyroda
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu
Autorzy
dr hab., prof. nadzw. inż. Agnieszka Jamiołkowska (kierownik),
dr hab. inż. Barbara Skwaryło-Bednarz, dr inż. Marek Kopacki
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Czwartek 2019-09-19 11:00 - 12:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - ul. S. Leszczyńskiego 7 (342)
Adres: Lublin, ul. S. Leszczyńskiego 7

Inne projekty w tym miejscu

Celem projektu jest zapoznanie uczestników Festiwalu Naukowego ze składem chemicznym i właściwościami prozdrowotnymi jarmużu - warzywa znanego już w starożytnej Grecji i Rzymie. Wśród roślin kapustowatych to właśnie on zawiera najwięcej potasu, beta-karotenu, żelaza, wapnia, niacyny oraz witamin A, B1, B2, E i C. O prozdrowotnych właściwościach tego warzywa stanowi przede wszystkim aktywność przeciwutleniająca, przeciwzapalna i przeciwnowotworowa. Ich źródłem są zarówno podstawowe składniki odżywcze występujące w jarmużu, jak również glukozynolany obecne w roślinach rodziny Brassicaceae.