Projekty »
Jarmuż - stare zapomniane warzywo o właściwościach prozdrowotnych
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - ul. S. Leszczyńskiego 7 (342)
Adres: Lublin, ul. S. Leszczyńskiego 7
Celem projektu jest zapoznanie uczestników Festiwalu Naukowego ze składem chemicznym i właściwościami prozdrowotnymi jarmużu - warzywa znanego już w starożytnej Grecji i Rzymie. Wśród roślin kapustowatych to właśnie on zawiera najwięcej potasu, beta-karotenu, żelaza, wapnia, niacyny oraz witamin A, B1, B2, E i C. O prozdrowotnych właściwościach tego warzywa stanowi przede wszystkim aktywność przeciwutleniająca, przeciwzapalna i przeciwnowotworowa. Ich źródłem są zarówno podstawowe składniki odżywcze występujące w jarmużu, jak również glukozynolany obecne w roślinach rodziny Brassicaceae.