Zarejestruj

Projekty »

Jarmuż - stare zapomniane warzywo o właściwościach prozdrowotnych

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa, studenci
Dla niepełnosprawnych
niepełnosprawnych ruchowo
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki medyczne
Przedmioty
biologia, medycyna, ochrona zdrowia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu
Autorzy
dr hab. Agnieszka Jamiołkowska (kierownik),
dr hab. Barbara Skwaryło-Bednarz, dr Marek Kopacki, mgr inż. Weronika Kursa
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Piątek 2022-09-16 12:00 - 13:00
Wolne miejsca: 30

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - ul. S. Leszczyńskiego 7 (342)
Adres: Lublin, ul. S. Leszczyńskiego 7

Inne projekty w tym miejscu

Celem projektu jest zapoznanie uczestników Festiwalu Naukowego ze składem chemicznym i właściwościami prozdrowotnymi jarmużu - warzywa znanego już w starożytnej Grecji i Rzymie. Wśród roślin kapustowatych to właśnie on zawiera najwięcej potasu, beta-karotenu, żelaza, wapnia, niacyny oraz witamin A, B1, B2, E i C. O prozdrowotnych właściwościach tego warzywa stanowi przede wszystkim aktywność przeciwutleniająca, przeciwzapalna i przeciwnowotworowa. Ich źródłem są zarówno podstawowe składniki odżywcze występujące w jarmużu, jak również glukozynolany obecne w roślinach rodziny Brassicaceae.