Zarejestruj

Projekty »

Jedz kolorowo, żyj zdrowo - znaczenie barwników roślinnych jako składników żywności

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy I-IV
Forma prezentacji
ćwiczenia, prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki chemiczne
Przedmioty
biologia, chemia, przyroda
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr Urszula Szymanowska (kierownik),
dr hab. Monika Karaś, mgr inż. Joanna Cichocka, dr hab., prof. uczelni Urszula Złotek, mgr inż. Małgorzata Sikora
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Poniedziałek 2021-09-20 12:00 - 14:00
Termin dodatkowy
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Wtorek 2021-09-21 09:00 - 11:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Wtorek 2021-09-21 11:00 - 13:00
Termin dodatkowy
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (321)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8

Inne projekty w tym miejscu

Kolor to jedna z najwcześniej odbieranych cech owoców i warzyw, a zawarte w nich barwniki nie tylko cieszą nasze oczy, ożywiają wyobraźnię czy wpływają na poprawę nastroju, ale spełniają także określone role dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego warto je poznać, pamiętając, że najbardziej korzystna dla zapewnienia zdrowia jest różnorodność kolorów na talerzu.

„Jedz kolorowo, żyj zdrowo - znaczenie barwników roślinnych jako składników żywności” skierowany jest do przedszkolaków oraz uczniów szkół podstawowych, którzy chcą zapoznać się z tematyką dotyczącą barwników roślinnych jako składników żywności. Projekt obejmować będzie wykład w postaci prezentacji multimedialnej, podczas którego uczestnik projektu zapozna się budową barwników roślinnych, ich funkcją oraz zastosowaniem w życiu codziennym. Zostaną przedstawione odpowiedzi m.in. na pytania: dlaczego pomarańcze są pomarańczowe, a pomidor czerwony? Co kryje się za zielenią liści? Dlaczego do barwienia pisanek możemy wykorzystać łuskę cebuli? Ponadto, każdy uczestnik projektu będzie miał możliwość wykonania eksperymentu „barwy antocyjanów”.