Projekty »
Jedz kolorowo, żyj zdrowo - znaczenie barwników roślinnych jako składników żywności
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.) |
Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (321)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8
Kolor to jedna z najwcześniej odbieranych cech owoców i warzyw, a zawarte w nich barwniki nie tylko cieszą nasze oczy, ożywiają wyobraźnię czy wpływają na poprawę nastroju, ale spełniają także określone role dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego warto je poznać, pamiętając, że najbardziej korzystna dla zapewnienia zdrowia jest różnorodność kolorów na talerzu.
„Jedz kolorowo, żyj zdrowo - znaczenie barwników roślinnych jako składników żywności” skierowany jest do przedszkolaków oraz uczniów szkół podstawowych, którzy chcą zapoznać się z tematyką dotyczącą barwników roślinnych jako składników żywności. Projekt obejmować będzie wykład w postaci prezentacji multimedialnej, podczas którego uczestnik projektu zapozna się budową barwników roślinnych, ich funkcją oraz zastosowaniem w życiu codziennym. Zostaną przedstawione odpowiedzi m.in. na pytania: dlaczego pomarańcze są pomarańczowe, a pomidor czerwony? Co kryje się za zielenią liści? Dlaczego do barwienia pisanek możemy wykorzystać łuskę cebuli? Ponadto, każdy uczestnik projektu będzie miał możliwość wykonania eksperymentu „barwy antocyjanów”.