Zarejestruj

Projekty »

Keczup keczapowi nierówny - czy trzeba płacić więcej za lepsze?

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa, przedsiębiorca, samorządowiec, pracownik innej uczelni
Forma prezentacji
ćwiczenia, doświadczenie, laboratorium, warsztat
Nauki i sztuki
ekonomia i finanse, nauki biologiczne, rolnictwo i ogrodnictwo
Przedmioty
biologia, chemia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr hab., prof. uczelni inż. Dariusz Kowalczyk (kierownik),
mgr Katarzyna Łupina, mgr inż. Małgorzata Sikora
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Poniedziałek 2021-09-20 10:00 - 12:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Wtorek 2021-09-21 13:00 - 15:00
Wolne miejsca: 20

Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (321)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8

Inne projekty w tym miejscu

Zwiększ swoją świadomość konsumencką! Keczup to najpopularniejszy dodatek do potraw. Najczęściej kojarzy się go z gęstym sosem pomidorowym. Obecnie
jednak w sklepach można natknąć się na ketchupy bardzo zróżnicowane pod względem jakości. Często jakość produktu jest proporcjonalna do ceny.
Przykładowo w supermarketach można znaleźć tani asortyment, o jakości pozostawiającej wiele do życzenia. Z kolei w sklepach ze zdrową żywnością
dostępne są produkty ekologiczne oferowane jako zdrowsza - ale i droższa - alternatywa dla produktów tradycyjnych. Pomimo kojarzenia keczupu z niezdrową
żywnością, produkt ten ma właściwości prozdrowotne. Duża w tym zasługa czerwonego barwnika pomidorów – likopenu. W świetle doniesień naukowych,
odgrywa on pozytywną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia i nowotworów. Z uwagi na brak konieczności podawania zawartości tego barwnika na
etykietach produktów spożywczych, zapraszamy na przeprowadzenie analizy spektrofotometrycznej (2h), mającej na celu porównanie zawartości likopenu w
keczupach różnych marek. Wyniki badań i porównanie deklarowanego składu ułatwiają uczestnikom dokonywanie wyboru produktów o lepszym profilu
żywieniowym. Decyzję o zakupie ułatwi również wyznaczenie współczynników jakości do ceny.

  • Foto