Projekty »
Keczup keczapowi nierówny - czy trzeba płacić więcej za lepsze?
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.) |
Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (321)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8
Zwiększ swoją świadomość konsumencką! Keczup to najpopularniejszy dodatek do potraw. Najczęściej kojarzy się go z gęstym sosem pomidorowym. Obecnie
jednak w sklepach można natknąć się na ketchupy bardzo zróżnicowane pod względem jakości. Często jakość produktu jest proporcjonalna do ceny.
Przykładowo w supermarketach można znaleźć tani asortyment, o jakości pozostawiającej wiele do życzenia. Z kolei w sklepach ze zdrową żywnością
dostępne są produkty ekologiczne oferowane jako zdrowsza - ale i droższa - alternatywa dla produktów tradycyjnych. Pomimo kojarzenia keczupu z niezdrową
żywnością, produkt ten ma właściwości prozdrowotne. Duża w tym zasługa czerwonego barwnika pomidorów – likopenu. W świetle doniesień naukowych,
odgrywa on pozytywną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia i nowotworów. Z uwagi na brak konieczności podawania zawartości tego barwnika na
etykietach produktów spożywczych, zapraszamy na przeprowadzenie analizy spektrofotometrycznej (2h), mającej na celu porównanie zawartości likopenu w
keczupach różnych marek. Wyniki badań i porównanie deklarowanego składu ułatwiają uczestnikom dokonywanie wyboru produktów o lepszym profilu
żywieniowym. Decyzję o zakupie ułatwi również wyznaczenie współczynników jakości do ceny.