Zarejestruj

Projekty »

Keczup keczupowi nierówny. Czy trzeba płacić więcej za lepsze?

:: Projekt UP068 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadgimnazjalna, przedsiębiorca, samorządowiec, pracownik innej uczelni
Forma prezentacji
ćwiczenia, doświadczenie, laboratorium, warsztat
Nauki i sztuki
n. biologiczne, n. ekonomiczne, n. rolnicze
Przedmioty
biologia, chemia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr hab., prof. nadzw. inż. Dariusz Kowalczyk (kierownik),
dr hab., prof. nadzw. inż. Dariusz Kowalczyk, mgr Katarzyna Łupina, mgr inż. Małgorzata Sikora, mgr inż. Ewa Habza, mgr inż. Justyna Bochnak
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Środa 2019-09-18 09:00 - 11:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Czwartek 2019-09-19 09:00 - 11:00
Wolne miejsca: 4

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - ul. Skromna 8 (321)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8

Inne projekty w tym miejscu

Zwiększ swoją świadomość konsumencką! Keczup to najpopularniejszy dodatek do potraw.  Najczęściej kojarzy się go z gęstym sosem pomidorowym. Obecnie jednak w sklepach można natknąć się na ketchupy bardzo zróżnicowane pod względem jakości. Często jakość produktu jest proporcjonalna do ceny. Przykładowo w supermarketach można znaleźć tani asortyment, o jakości pozostawiającej wiele do życzenia. Z kolei w sklepach ze zdrową żywnością dostępne są produkty ekologiczne  oferowane jako zdrowsza - ale i droższa - alternatywa dla produktów tradycyjnych. Pomimo kojarzenia keczupu z niezdrową żywnością, produkt ten ma właściwości prozdrowotne. Duża w tym zasługa czerwonego barwnika pomidorów – likopenu. W świetle doniesień naukowych, odgrywa on pozytywną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia i nowotworów. Z uwagi na brak konieczności podawania zawartości tego barwnika na etykietach produktów spożywczych, zapraszamy  na przeprowadzenie analizy spektrofotometrycznej (2h), mającej na celu porównanie zawartości likopenu w keczupach różnych marek.  Wyniki badań i porównanie deklarowanego składu ułatwiają uczestnikom dokonywanie wyboru produktów o lepszym profilu żywieniowym. Decyzję o zakupie ułatwi również wyznaczenie współczynników jakości do ceny.

  • Foto