Projekty »
Kolonie inne niż wakacyjne - jakość mikrobiologiczna soków
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Centrum Innowacyjno-Wdrożeniowe Nowych Technik i Technologii w Inżynierii Rolniczej (350)
Adres: Lublin, ul. Głęboka 28
Celem projektu będzie analiza mikrobiologiczna soków owocowo-warzywnych świeżo tłoczonych oraz pasteryzowanych. Omówione zostaną urządzenia mikrobiologiczne oraz sposoby przygotowywania pożywek i rozcieńczeń badanego materiału. Ponadto uczniowie zostaną zapoznani z dokładną zasadą pobierania próbek do badań. W soku oznaczane będą: ogólna liczba drobnoustrojów oraz liczba bakterii kwaszących. Analizy wykonywane będą na dwa sposoby: metodą posiewu wgłębnego i powierzchniowego.
Uczestnicy projektu będą mieli możliwość samodzielnie przygotować odpowiednie pożywki oraz posiewy mikrobiologiczne soków, jak również dokonać interpretacji otrzymanych wyniki. Dodatkowo zapoznają się z procesem tłoczenia soków owocowo-warzywnych przy użyciu wyciskarki.