Zarejestruj

Projekty »

Kolonie inne niż wakacyjne - jakość mikrobiologiczna soków

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII (P7-8), szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
doświadczenie, wykład
Nauki i sztuki
nauki biologiczne
Przedmioty
biologia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Inżynierii Produkcji
Autorzy
dr Marta Krajewska (kierownik),
dr inż. Agata Blicharz-Kania, dr hab., prof. uczelni inż. Agnieszka Starek-Wójcicka, mgr inż. Emilia Osmólska, Michalina Kwiatkowska, Katarzyna Kaszyca, Magda Pastusiak, Wiktoria Dąbek, Gabriela Michta, Olga Rzeszutek, dr Agnieszka Sagan
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Środa 2022-09-14 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 10
Edycja zakończona
Środa 2022-09-14 11:00 - 12:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Centrum Innowacyjno-Wdrożeniowe Nowych Technik i Technologii w Inżynierii Rolniczej (350)
Adres: Lublin, ul. Głęboka 28

Inne projekty w tym miejscu

Celem projektu będzie analiza mikrobiologiczna soków owocowo-warzywnych świeżo tłoczonych oraz pasteryzowanych. Omówione zostaną urządzenia mikrobiologiczne oraz sposoby przygotowywania pożywek i rozcieńczeń badanego materiału. Ponadto uczniowie zostaną zapoznani z dokładną zasadą pobierania próbek do badań. W soku oznaczane będą: ogólna liczba drobnoustrojów oraz liczba bakterii kwaszących. Analizy wykonywane będą na dwa sposoby: metodą posiewu wgłębnego i powierzchniowego.

 

Uczestnicy projektu będą mieli możliwość samodzielnie przygotować odpowiednie pożywki oraz posiewy mikrobiologiczne soków, jak również dokonać interpretacji otrzymanych wyniki. Dodatkowo zapoznają się z procesem tłoczenia soków owocowo-warzywnych przy użyciu wyciskarki.