Zarejestruj

Projekty »

Kolorowe czary mary

:: Projekt IA (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy I-IV, szkoła podstawowa - klasy V-VIII
Forma prezentacji
doświadczenie, laboratorium
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki chemiczne, rolnictwo i ogrodnictwo
Przedmioty
biologia, chemia, fizyka i astronomia
Organizator
Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego PAN
Autorzy
dr hab. Monika Szymańska-Chargot (kierownik),
dr hab. Jolanta Cieśla, dr Anna Siemińska-Kuczer, mgr Martyna Krysa, mgr Patrycja Pękala
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Poniedziałek 2021-09-20 08:00 - 09:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Poniedziałek 2021-09-20 09:00 - 10:00
Wolne miejsca: 5
Edycja zakończona
Poniedziałek 2021-09-20 10:00 - 11:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Poniedziałek 2021-09-20 11:00 - 12:00
Wolne miejsca: 5
Edycja zakończona
Poniedziałek 2021-09-20 12:00 - 13:00
Wolne miejsca: 25
Edycja zakończona
Poniedziałek 2021-09-20 13:00 - 14:00
Wolne miejsca: 6
Edycja zakończona
Poniedziałek 2021-09-20 14:00 - 15:00
Wolne miejsca: 2

Miejsce realizacji: Instytut Agrofizyki PAN (Budynek D sala 2)
Adres: Lublin, ul. Doświadczalna 4

Inne projekty w tym miejscu

Czy zastanawiałeś się kiedyś do czego można użyć soku z jagód? Albo jak modra kapusta może pomóc wykryć kto ma większego p(ec)H(a)? A czy wiesz, że napój tonik potrafi świecić? Czy zgadniesz ile kolorów ma zwykły szpinak?

Na te i wiele innych pytań dotyczących żywności postaramy się odpowiedzieć w formie prostych doświadczeń chemicznych. Dodatkową ilustracją poszczególnych eksperymentów będą plakaty zawierające wytłumaczenie wszystkich przedstawianych zjawisk. W naszym pokazie planujemy wykorzystać powszechnie występujące owoce, warzywa oraz produkty spożywcze. Przeanalizujemy ich skład i właściwości chemiczne.

Pracownicy i doktoranci Zakładu Mikrostruktury i Mechaniki Biomateriałów IA PAN zapraszają w niezapomnianą podróż do magicznego świata chemii, biologii i fizyki.

  • Foto