Zarejestruj

Projekty »

Kolorowe zdrowie. Przekąski w diecie dziecka

:: Projekt UM (Szczegóły)
Adresaci
przedszkole, szkoła podstawowa - klasy I-IV
Dla niepełnosprawnych
z innymi niepełnosprawnościami
Forma prezentacji
ćwiczenia, pokaz
Nauki i sztuki
nauki medyczne
Przedmioty
biologia
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Wydział Nauk o Zdrowiu
Autorzy
dr hab. Anna Bednarek (kierownik),
dr Anna Bodajko-Grochowska, dr Anna Szulc, dr Kinga Augustowska-Kruszyńska, lek. Adrianna Serwin, mgr Angelika Kucharzyk, lic. Alicja Zdankiewicz, lic. Dominika Jaworska, lic. Justyna Olender
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2022-09-13 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 25

Miejsce realizacji: Collegium Maximum (202 )
Adres: Lublin, ul. Stanisława Staszica 4/6

Inne projekty w tym miejscu

Dieta dzieci powinna zawierać odpowiednią ilość substancji odżywczych (białek, węglowodanów i tłuszczów), witamin oraz soli mineralnych. Posiłki w diecie należy komponować atrakcyjne pod względem smaku i barwy, aby zachęcały do jedzenia. Pełnowartościowa przekąska to inwestycja w zdrową przyszłość dziecka, zwiększająca jego szanse na prawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny. Racjonalne odżywianie dzieci pomaga zapobiec problemom z utrzymaniem prawidłowej masy ciała w dorosłym życiu. Dobra przekąska powinna być przede wszystkim zdrowa, a także mała, lekkostrawna, oryginalna i sprawiać dzieciom radość z jedzenia.

 

Cel projektu:

  1. Zapoznanie dzieci z wybranymi składnikami zdrowej diety (witaminy, mikroelementy).
  2. Przedstawienie propozycji zdrowych przekąsek owocowo-warzywnych.
  3. Wspólne przygotowanie z dziećmi zdrowych przekąsek.

Forma projektu - interaktywna

 

Plan spotkania

  1. Podział dzieci na 4 grupy (możliwy wybór losowy).
  2. Każda grupa dostaje składniki oraz instrukcję obrazkową do przygotowania jednej z czterech przekąsek (sałatka owocowo-warzywna, szaszłyk owocowo-warzywny z serem, chipsy warzywne z dipem jogurtowo-ziołowym, arbuzowe lizaki z koktajlem owocowym).
  3. Konsumpcja przekąsek oraz przedstawienie dzieciom znaczenia dla zdrowia witamin i mikroelementów, które zawierają składniki przekąsek.

Projekt jest skierowany do dzieci w okresie przedszkolnym 5-6 lat (przedszkole, zerówka)

Liczba osób: 20-25

Całkowity czas realizacji: w godz. 10.00-11.00 (13. 09. - wtorek)

Czas przygotowania przekąsek: 30 min.