Zarejestruj

Projekty »

Kolorowy świat warzywno-ziołowy

:: Projekt UP077 (Szczegóły)
Adresaci
przedszkole, szkoła podstawowa - klasy I-IV, szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła ponadgimnazjalna, studenci, tylko dla nauczycieli, rodzice, dziadek i babcia, przedsiębiorca, samorządowiec, pracownik innej uczelni
Dla niepełnosprawnych
niepełnosprawnych ruchowo, z innymi niepełnosprawnościami
Forma prezentacji
piknik naukowy - stoisko, warsztat
Nauki i sztuki
n. biologiczne, n. farmaceutyczne, n. rolnicze
Przedmioty
biologia, medycyna, ochrona zdrowia, przyroda, rolnictwo, zajęcia techniczne
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu
Autorzy
dr Magdalena Walasek (kierownik),
dr inż. Rafał Papliński, dr Barbara Mysiak, mgr inż. Klaudia Świca, Małgorzata Kuśmierz, Agata Ciciak, Anna Krajewska, Wiktoria Jóźwiak, Daniel Goliński, Arleta Dereszewska

Wstęp bez rejestracji w czasie trwania Festiwalu w godzinach otwarcia obiektu.

Początek
Niedziela 2019-09-15 10:00
Edycja zakończona

Miejsce realizacji: Lubelski Piknik Naukowy (stoisko piknikowe)
Adres: Lublin, Plac Teatralny 1

Inne projekty w tym miejscu

Pomarańczowy jak marchew, czerwony jak burak, zielony jak sałata - czy naprawdę wiemy jak wyglądają warzywa, czy znamy ich smak? Czy wiemy jak smakuje mięta, tymianek, rozmaryn - czy wiemy jakie mają zastosowanie?

Warzywa i zioła w codziennej diecie odgrywają bardzo ważną rolę, ale mało kto wie, że mogą one dostarczać nam wielu wrażeń estetycznych wynikających z ich bogactwa kolorów i kształtów. Ponadto, są one źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych, a bogactwo kolorystyczne jest często związane również ze zróżnicowaną zawartością cennych dla naszego zdrowia związków. Coraz częściej zarówno w kuchni, kosmetyce, upiększaniu i personalizowaniu otoczenia zastosowanie mają zarówno warzywa jak i zioła. Niemal każdy zna miętę, lawendę czy też rumianek, ale mało kto wie, że można je stosować np. jako kosmetyki.

W ramach projektu przedstawione zostaną znane oraz mniej znane warzywa, i zioła o typowych jak i mniej powszechnych barwach i kształtach. W ramach projektu przewidziane są także warsztaty w ramach, których będzie możliwość samodzielnego przygotowania kompozycji ziołowych w doniczce. Zaprezentowane zostaną także praktyczne możliwości wykorzystania ziół, zarówno w kuchni jak i w codziennym życiu.

Żyjmy kolorowo, jedzmy zdrowo i kolorowo!!!

  • Foto