Zarejestruj

Projekty »

Konserwanty w żywności - czy jest się czego obawiać?

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
wykład
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki chemiczne, rolnictwo i ogrodnictwo
Przedmioty
biologia, chemia, ochrona zdrowia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Agrobioinżynierii
Autorzy
dr inż. Jolanta Domańska (kierownik),
prof. dr hab. Aleksandra Badora
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Piątek 2022-09-16 11:00 - 12:00
Wolne miejsca: 7

Miejsce realizacji: Collegium Agronomicum II (4)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 15

Inne projekty w tym miejscu

Konserwanty dodawane są do żywności w celu przedłużenia jej świeżości i czasu przechowywania. Wpływają zatem na bezpieczeństwo produktu. Chemiczne związki konserwujące żywność zarówno organiczne, jak i nieorganiczne, otrzymane syntetycznie czy w sposób naturalny, są stałym elementem w diecie współczesnego człowieka. Wynika to z faktu, że są dodawane do produktów takich, jak pieczywo, sery, wędliny czy napoje, które stanowią codzienne pożywienie. Niektóre konserwanty budzą jednak wiele kontrowersji, szczególnie, gdy dowiedziona została ich szkodliwość, niekorzystny wpływ na system odpornościowy, powodowanie reakcji alergicznych, a nawet rakotwórczość.

 

 

Jakich zatem substancji konserwujących należy najbardziej unikać, by chronić zdrowie? Jakie ilości są już szkodliwe? Jakie produkty zawierają najwięcej konserwantów? Jak wpływają na zdrowie?  Jeżeli chcesz znać odpowiedzi na powyższe pytania, to zgłoś się na tę prezentację.