Zarejestruj

Projekty »

Kuchnia molekularna w 3D

:: Projekt UP081 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VIII
Forma prezentacji
doświadczenie, pokaz
Nauki i sztuki
n. chemiczne, n. fizyczne
Przedmioty
chemia, fizyka i astronomia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Inżynierii Produkcji
Autorzy
dr hab. inż. Katarzyna Kozłowicz (kierownik),
mgr inż. Sybilla Kłapsia
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Poniedziałek 2019-09-16 11:00 - 12:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Centrum Innowacyjno-Wdrożeniowe Nowych Technik i Technologii w Inżynierii Rolniczej (040)
Adres: Lublin, ul. Głęboka 28

Inne projekty w tym miejscu

Kuchnia molekularna to nic innego, jak połączenie kuchni z nauką.Wykorzystując wiedzę naukową z podstaw chemii i fizyki, można przekształcić dobrze znane nam składniki w niezwykłe formy i kompozycje. Potrawy w kuchni molekularnej powstają w 100% z naturalnych składników. Na warsztatach uczestnicy poznają ciekawe właściwości agaru czy alg. Dzięki tym substancjom podczas warsztatów stworzymy nowe pomysły i formy znanych nam składników, jak np. jajko sadzone na zimno, warzywny i owocowy kawior, kolorowe spaghetii, żelki czy ozdoby w 3D.