Zarejestruj

Projekty »

Kwiaty jadalne jako źródło cennych związków polifenolowych

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
doświadczenie
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki chemiczne
Przedmioty
biologia, chemia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr inż. Katarzyna Lisiecka (kierownik),
dr inż. Małgorzata Sierocka, dr hab. Monika Karaś, dr Urszula Szymanowska, dr hab. Urszula Złotek
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Środa 2022-09-14 13:00 - 15:00
Wolne miejsca: 13

Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (321)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8

Inne projekty w tym miejscu

Wbrew powszechnemu przekonaniu kwiaty jadalne są czymś więcej niż tylko ozdobą wytrawnych potraw i deserów. Obecnie obserwuje się zwiększone zainteresowanie ekstraktami powstałymi na bazie kwiatów i ich potencjalnym zastosowaniem terapeutycznym. Właściwości prozdrowotne kwiatów wynikają przede wszystkim z obecności związków bioaktywnych w ich składzie. Aktywność biologiczna kwiatów jadalnych jest skorelowana  z zawartością flawonoidów (zwłaszcza antocyjanów), prostych kwasów fenolowych, a także witamin,  olejków eterycznych i karotenoidów.

Wśród wymienionych związków na szczególną uwagę zasługują antocyjany, które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Związki te odgrywają ważną rolę w prewencji chorób sercowo – naczyniowych oraz cukrzycy, znane są również doniesienia naukowe na temat działania przeciwnowotworowego oraz przeciwzapalnego wyróżnionych związków.