Projekty »
Kwiaty jadalne jako źródło cennych związków polifenolowych
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.) |
Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (321)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8
Wbrew powszechnemu przekonaniu kwiaty jadalne są czymś więcej niż tylko ozdobą wytrawnych potraw i deserów. Obecnie obserwuje się zwiększone zainteresowanie ekstraktami powstałymi na bazie kwiatów i ich potencjalnym zastosowaniem terapeutycznym. Właściwości prozdrowotne kwiatów wynikają przede wszystkim z obecności związków bioaktywnych w ich składzie. Aktywność biologiczna kwiatów jadalnych jest skorelowana z zawartością flawonoidów (zwłaszcza antocyjanów), prostych kwasów fenolowych, a także witamin, olejków eterycznych i karotenoidów.
Wśród wymienionych związków na szczególną uwagę zasługują antocyjany, które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Związki te odgrywają ważną rolę w prewencji chorób sercowo – naczyniowych oraz cukrzycy, znane są również doniesienia naukowe na temat działania przeciwnowotworowego oraz przeciwzapalnego wyróżnionych związków.