Zarejestruj

Projekty »

Liofilizacja jako recepta na żywność zdrową i funkcjonalną

:: Projekt UP084 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła ponadgimnazjalna, rodzice
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna, wykład, wystawa
Nauki i sztuki
n. biologiczne, n. fizyczne, n. techniczne
Przedmioty
chemia, fizyka i astronomia, medycyna, ochrona zdrowia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Inżynierii Produkcji
Autorzy
dr inż. Marek Domin (kierownik),
mgr inż. Sybilla Kłapsia
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Czwartek 2019-09-19 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 15
Edycja zakończona
Piątek 2019-09-20 10:00 - 11:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Centrum Innowacyjno-Wdrożeniowe Nowych Technik i Technologii w Inżynierii Rolniczej (374)
Adres: Lublin, ul. Głęboka 28

Inne projekty w tym miejscu

Projekt ma na celu zaprezentowanie historii rozwoju technologii i technik liofilizacji połączonych ze współczesnym zastosowaniem komercyjnym i rozwojowym. Uczestnicy warsztatów zapoznani zostaną z przebiegiem procesu (zjawiskami fizycznymi warunkującymi przebieg procesu) i charakterystyką prozdrowotną liofilizowanej żywności.  Jednym z elementów warsztatów będzie rozpoznawanie produktów "udających" żywność liofilizowaną oraz degustacja całej gamy produktów uzyskanych na drodze liofilizacji.

Zdobyta w trakcie warsztatów wiedza pozwoli na bardziej świadomy wybór konsumowanych produktów odwadnianych sublimacyjnie, zaznajomi uczestników z procesem produkcyjnym oraz z zaletami i niedogodnościami w przechowywaniu tego typu żywności.