Zarejestruj

Projekty »

Liofilizacja jako recepta na żywność zdrową i funkcjonalną

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VI (P5-6), szkoła podstawowa - klasy VII-VIII (P7-8)
Forma prezentacji
wykład
Nauki i sztuki
nauki teologiczne
Przedmioty
fizyka i astronomia, ochrona zdrowia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Inżynierii Produkcji
Autor
dr inż. Marek Domin
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Piątek 2022-09-16 08:00 - 09:00
Wolne miejsca: 30
Edycja zakończona
Piątek 2022-09-16 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 30
Edycja zakończona
Piątek 2022-09-16 12:00 - 13:00
Wolne miejsca: 30

Miejsce realizacji: Centrum Innowacyjno-Wdrożeniowe Nowych Technik i Technologii w Inżynierii Rolniczej (141)
Adres: Lublin, ul. Głęboka 28

Inne projekty w tym miejscu

Projekt ma na celu zaprezentowanie historii rozwoju technologii i technik liofilizacji połączonych ze współczesnym zastosowaniem komercyjnym i rozwojowym.
Uczestnicy warsztatów zapoznani zostaną z przebiegiem procesu (zjawiskami fizycznymi warunkującymi przebieg procesu) i charakterystyką prozdrowotną
liofilizowanej żywności. Jednym z elementów warsztatów będzie rozpoznawanie produktów "udających" żywność liofilizowaną oraz degustacja całej gamy
produktów uzyskanych na drodze liofilizacji.
Zdobyta w trakcie warsztatów wiedza pozwoli na bardziej świadomy wybór konsumowanych produktów odwadnianych sublimacyjnie, zaznajomi uczestników z
procesem produkcyjnym oraz z zaletami i niedogodnościami w przechowywaniu tego typu żywności.