Projekty »
Liofilizacja jako recepta na żywność zdrową i funkcjonalną
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Centrum Innowacyjno-Wdrożeniowe Nowych Technik i Technologii w Inżynierii Rolniczej (141)
Adres: Lublin, ul. Głęboka 28
Projekt ma na celu zaprezentowanie historii rozwoju technologii i technik liofilizacji połączonych ze współczesnym zastosowaniem komercyjnym i rozwojowym.
Uczestnicy warsztatów zapoznani zostaną z przebiegiem procesu (zjawiskami fizycznymi warunkującymi przebieg procesu) i charakterystyką prozdrowotną
liofilizowanej żywności. Jednym z elementów warsztatów będzie rozpoznawanie produktów "udających" żywność liofilizowaną oraz degustacja całej gamy
produktów uzyskanych na drodze liofilizacji.
Zdobyta w trakcie warsztatów wiedza pozwoli na bardziej świadomy wybór konsumowanych produktów odwadnianych sublimacyjnie, zaznajomi uczestników z
procesem produkcyjnym oraz z zaletami i niedogodnościami w przechowywaniu tego typu żywności.