Zarejestruj

Projekty »

Mleko źródło zdrowia czy przyczyna kłopotów?

:: Projekt UM236 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII (P7-8), szkoła ponadgimnazjalna
Forma prezentacji
ćwiczenia, dyskusja, prezentacja multimedialna, warsztat
Nauki i sztuki
n. biologiczne, n. medyczne
Przedmioty
biologia, medycyna, ochrona zdrowia
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
II Wydział Lekarski z Oddziałem Anglojęzycznym
Autorzy
dr Paulina Krawiec (kierownik),
prof. dr hab. Elżbieta Pac-Kożuchowska, dr Agnieszka Pawłowska-Kamieniak, dr Agnieszka Mroczkowska-Juchkiewicz, lek. Beata Mełges
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2019-09-17 13:00 - 14:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Lublinie (2020)
Adres: Lublin, ul. prof. Antoniego Gębali 6

Inne projekty w tym miejscu

Zbilansowana dieta ma kluczowy wpływ na rozwój fizyczny i psychoruchowy dziecka oraz pozwala utrzymanie dobrego zdrowia w każdym wieku. Mleko matki jest pierwszym pokarmem człowieka i stanowi podstawę diety dziecka w okresie niemowlęcym. Powszechnie wiadomo, że mleko jest cennym źródłem pełnowartościowego białka i dobrze przyswajalnego wapnia oraz witamin. Zgodnie z zasadami przedstawionymi w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Stylu Życia dzieciom i młodzieży zaleca się spożywanie 3-4 szklanek mleka dziennie. Pomimo znajomości tych faktów, miejsce mleka we współczesnej diecie Polaków budzi spore kontrowersje. Niestety wokół mleka i produktów mlecznych narosło wiele mitów, które nie mają odzwierciedlenia w faktach naukowych. „Pij mleko, będziesz wielki” hasło jednej z najbardziej popularnych kampanii społecznych promujących spożywanie mleka, dziś ma tyle samo zwolenników co i przeciwników. Czy zatem Hipokrates mylił się, twierdząc, że mleko jest najdoskonalszym pokarmem jaki stworzyła natura?

W trakcie warsztatów w interaktywny sposób zostaną przedstawione fakty na temat mleka. Uczestnicy dowiedzą się czym jest mleko, jakie ma wartości odżywcze i czemu zawdzięcza swoją barwę. W czasie spotkania uczestnicy będą mieli okazję poznać składy mleka krowiego i koziego oraz porównać je z „napojami mlecznymi” tzw. „mlekiem” ryżowym, kokosowym czy sojowym. Wyjaśnimy czym różni się mleko „prosto od krowy” od UHT i pasteryzowanego. Podpowiemy czym kierować się, kupując mleko podczas codziennych zakupów. Odpowiemy na pytanie czy każdy z nas może pić mleko oraz czy mleko można zastąpić innymi produktami w diecie. W czasie warsztatów wyjaśnimy czym różni się alergia na białko mleka krowiego od nietolerancji laktozy oraz przedstawimy jakie są wskazania do stosowania diety bezmlecznej i bezlaktozowej.