Zarejestruj

Projekty »

Na granicy zmysłów..., czyli jak zostać ekspertem oceny jakości żywności

:: Projekt UP092 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII (P7-8)
Forma prezentacji
ćwiczenia, doświadczenie
Nauki i sztuki
n. biologiczne, n. chemiczne, n. techniczne
Przedmioty
biologia, chemia, fizyka i astronomia, przyroda, technika
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Inżynierii Produkcji
Autor
mgr inż. Kamil Wilczyński
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2019-09-17 10:00 - 12:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Centrum Innowacyjno-Wdrożeniowe Nowych Technik i Technologii w Inżynierii Rolniczej (359)
Adres: Lublin, ul. Głęboka 28

Inne projekty w tym miejscu

Czy zastanawiałeś/-aś się kiedykolwiek nad mechanizmem odbierania wrażeń za pomocą zmysłów w odniesieniu do żywności? Produkty spożywcze charakteryzują się dużym zróżnicowaniem smaków i kolorów. Człowiek jako istota złożona postrzega świat w sposób zmysłowy. W laboratorium spróbujemy wyjaśnić różnice w analizie jakości żywności za pomocą oceny organoleptycznej każdego z uczestników oraz jakie czynniki wywierają istotny wpływ na te rozbieżności.

Sok, mleko, cukier a nawet woda mogą być przez jednych uznane za słodkie lub mniej, a nawet kwaśne. Czym są płyny, a co oznacza skala Brixa, dlaczego olej pływa na powierzchni wody, a alkohol znacznie szybciej niż woda odparowuje w temperaturze pokojowej?

Podczas wykonywanych eksperymentów spróbujemy pobudzić wszystkie ludzkie zmysły, które pozwalają na poznawanie walorów produktów spożywczych. Na te i wiele innych pytań spróbujemy odpowiedzieć i wyjaśnić je w sposób naukowy.

  • Foto