Zarejestruj

Projekty »

Na tropie ukrytego cukru, czyli jak jeść, aby się najeść... ale nie utyć?

:: Projekt UM247 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII (P7-8), szkoła ponadgimnazjalna, studenci, rodzice, dziadek i babcia
Dla niepełnosprawnych
niepełnosprawnych ruchowo, z innymi niepełnosprawnościami
Forma prezentacji
warsztat
Nauki i sztuki
n. biologiczne, n. medyczne
Przedmioty
biologia, medycyna, ochrona zdrowia, przyroda
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
I Wydział Lekarski z Oddziałem Stomatologicznym
Autorzy
dr Katarzyna Skórzyńska-Dziduszko (kierownik),
Klaudia Żak, Milena Leziak, Karolina Maliszewska, Sara Moqbil, Sylwiusz Niedobylski
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Środa 2019-09-18 11:00 - 12:00
Wolne miejsca: 10

Miejsce realizacji: Collegium Medicum (sala ćwiczeniowa E - Katedra i Zakład Fizjologii Człowieka)
Adres: Lublin, ul. Radziwiłłowska 11

Inne projekty w tym miejscu

Cukry proste, takie jak m. in. fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop glukozowo-kukurydziany, maltoza czy dekstroza występują w bardzo wielu produktach spożywczych,często reklamowanych jako zdrowe. Niestety, cukry proste są bardzo kaloryczne. Powodują także gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi, co prowadzi do wyrzutu nadmiernej ilości insuliny dając w następstwie bardzo szybkie obniżenie poziomu glukozy z towarzyszącym uczuciem głodu, zaspokajanego najchętniej przez kolejne porcje cukrów prostych. W ten sposób jemy coraz więcej i coraz bardziej przybieramy na wadze, a nadwaga i otyłość prowadzą z kolei do rozwoju licznych i bardzo groźnych powikłań. 
Co i jak zatem jeść, aby być zdrowym? Przyjdź i dowiedz się!