Projekty »
Nie tylko dla wegetarian - produkty dietetyczne z białkami roślinnymi
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Początek |
Niedziela 2021-09-19 10:00 Edycja zakończona |
Miejsce realizacji: Lubelski Piknik Naukowy (stoisko piknikowe)
Adres: Lublin, ul. Dworcowa 11
Światowe trendy spożycia białka zmierzają do wzrostu udziału białek roślinnych w diecie człowieka. Produkcja białek roślinnych w porównaniu do białek zwierzęcych wymaga mniejszego nakładu pracy, areału gruntów i zużycia wody. Bezpośrednie wykorzystanie białek roślinnych w żywieniu człowieka powoduje wzrost możliwości wyżywienia większej ilości ludzi. Problem stanowi niekompletny skład aminokwasowy białek roślinnych w stosunku do białek zwierzęcych. W projekcie zaprezentowane zostaną źródła białka roślinnego wraz z ich składem, przykłady wykorzystania białek roślinnych w produkcji żywności, degustacja żywności z białkami roślinnymi, żywność dietetyczna z udziałem zamienników sacharozy. Uczestnicy nabędą wiedzę dotyczącą uzupełniania się aminokwasów pochodzących z różnych roślin.