Projekty »
O erozji – czyli co zjada Twoje zęby?
:: Projekt UM (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Collegium Medicum (Aula Collegium Medicum)
Adres: Lublin, ul. Radziwiłłowska 11
Erozja zębów to rozpuszczanie twardych tkanek zęba wywołane kwasami pochodzenia niebakteryjnego. Erozyjne starcie zębów jest szeroko rozpowszechnionym i pojawiającym się zjawiskiem związanym z nawykami żywieniowymi populacji. Nie tylko to, co jemy, ale także to, co pijemy wpływa na stan naszego uzębienia. Wiele bezcukrowych produktów, nawet niektóre z napisem „przyjazne dla zębów” na etykiecie produktu, zawiera wysoką zawartość kwasów spożywczych i ma potencjał erozyjny.
Celem projektu jest:
- zapoznanie młodzieży z potencjalną szkodliwością żywności,
- pomiar zawartości kwasu i potencjału erozyjnego w różnych produktach spożywczych,
- zwiększenie świadomości o negatywnych skutkach wysokokwasowych produktów,
- przedstawienie zasad profilaktyki, mających na celu zapobieganie wystąpienia erozji.
Podczas prezentacji rozważymy potencjał erozyjny żywności i napojów na podstawie pH. Weźmiemy także pod uwagę wpływ innych czynników, takich jak wiek lub zdolności buforowe śliny. Z fanami historii podzielimy się kilkoma ciekawostkami historycznymi i odpowiemy na pytanie dlaczego erozja nie dotyczyła człowieka prehistorycznego? Udzielimy cennych wskazówek, co jeść i jak dbać o higienę jamy ustnej, aby nasze zęby były zdrowe oraz omówimy wpływ erozji na ogólny stan jamy ustnej. Po teoretycznym wprowadzeniu do tematu przejdziemy do części praktycznej, w której za pomocą papierków wskaźnikowych zmierzymy pH poszczególnych produktów. Na zakończenie prezentacji uczestnicy będą mieli okazję sprawdzenia swoich sił w quizie.