Zarejestruj

Projekty »

Ocena jakości żywności suszonej sublimacyjnie

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
laboratorium
Nauki i sztuki
nauki fizyczne, rolnictwo i ogrodnictwo
Przedmioty
chemia, fizyka i astronomia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Inżynierii Produkcji
Autorzy
dr Renata Polak (kierownik),
dr hab. inż. Andrzej Krzykowski
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Piątek 2021-09-24 12:00 - 13:00
Wolne miejsca: 20

Miejsce realizacji: Centrum Sportowo-Rekreacyjne UP (16)
Adres: Lublin, ul. Głęboka 31

Inne projekty w tym miejscu

Celem warsztatów jest zaprezentowanie uczestnikom cech fizyko-chemicznych żywności suszonej sublimacyjnie na przykładzie liofilizatów roślin przyprawowych:

  • ocena retencji olejków eterycznych przy wykorzystaniu aparatu Derynga,
  • ocena współrzędnych barwy w systemie CIELAB,
  • ocena zdolności suszu do pochłaniania wody,
  • ocena organoleptyczna.