Zarejestruj

Projekty »

Od biofortyfikacji do żywności funkcjonalnej

:: Projekt UM272 (Szczegóły)
Adresaci
studenci, rodzice, dziadek i babcia
Forma prezentacji
warsztat
Nauki i sztuki
n. farmaceutyczne, n. rolnicze
Przedmioty
chemia, ochrona zdrowia
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Analityki Medycznej
Autorzy
dr Eliza Blicharska (kierownik),
prof. dr hab. Jolanta Flieger, dr Małgorzata Tatarczak-Michalewska, dr Agnieszka Skalska-Kamińska, dr Cezary Grochowski
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Środa 2019-09-18 15:00 - 16:00
Wolne miejsca: 20

Miejsce realizacji: Collegium Pharmaceuticum (228)
Adres: Lublin, ul. dra Witolda Chodźki 4a

Inne projekty w tym miejscu

Ostatnie lata pokazują, że Wiedza stała się pomostem pomiędzy Nauką a Biznesem, ale należy także pamiętać, że Nauka to również doskonalenie tego co naturalne.  Popularnym źródłem brakujących mikroelementów i witamin są suplementy diety, znane nam nie tylko z reklam telewizyjnych. Rynek farmaceutyczny obfituje w różnego rodzaju tabletki, których celem jest uzupełnienie diety w brakujące związki. Mimo to, naukowcy ciągle poszukują nowych, bardziej naturalnych sposobów, które umożliwią rozwiązanie powyższego problemu. W ostatnich latach przedmiotem badań stały się rośliny, które mają zdolność kumulowania niektórych pierwiastków i dzięki temu mogą one stanowić źródło wielu cennych mikroelementów, a otrzymane z nich produkty mogą pełnić rolę „żywności funkcjonalnej”. Spotkanie ma na celu przybliżenie pojęcia biofortyfikacji roślin oraz zapoznanie z techniką oznaczania pierwiastków śladowych.

 Zapraszamy.