Zarejestruj

Projekty »

Oszukać czas – kawa versus wolne rodniki

:: Projekt U181 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadgimnazjalna
Forma prezentacji
laboratorium
Nauki i sztuki
n. biologiczne, n. chemiczne
Przedmioty
biologia, chemia
Organizator
Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej
Wydział Chemii
Autorzy
dr hab., prof. nadzw. Aleksandra Szcześ (kierownik),
mgr Magdalena Szaniawska, mgr Alicja Sęk, mgr Marta Kalbarczyk
Terminy
Czas trwania projektu: 3 godz. (135 min.)
Edycja zakończona
Poniedziałek 2019-09-16 15:00 - 18:00
Wolne miejsca: 17
Edycja zakończona
Wtorek 2019-09-17 09:00 - 12:00
Wolne miejsca: 18
Edycja zakończona
Środa 2019-09-18 15:00 - 18:00
Wolne miejsca: 16

Miejsce realizacji: Wydział Chemii - Duża Chemia (107)
Adres: Lublin, Plac Marii Curie-Skłodowskiej 3

Inne projekty w tym miejscu

Wolne rodniki to atomy lub cząsteczki, których nadmiar jest bardzo szkodliwy dla ludzkiego organizmu. Przyspieszają one między innymi proces starzenia. Powstają w atmosferze ziemskiej pod wpływem promieniowania słonecznego, podczas procesów spalania, znajdują się również w dymie od papierosów. Organizm, z pomocą wewnętrznych antyoksydantów dąży wprawdzie do utrzymania odpowiedniej liczby wolnych, jednak nie zawsze się to udaje. Gdy obrona naszego organizmu jest niewystarczająca, bardzo ważne jest dostarczanie przeciwutleniaczy wraz z dietą. Jednym z najbardziej bogatych w antyoksydanty napojów jest kawa. Na świecie każdego dnia wypija się ok. 3 mld filiżanek kawy. Ale czy wszyscy świadomi są jej kluczowych właściwości przeciwutleniających? Czy może skupiają się jedynie na walorach smakowych lub efekcie pobudzenia, który występuje po jej spożyciu? Oczywiście – kawa kawie nierówna. Czynnikami determinującymi skład kawy są: proces palenia, stopień zmielenia, proporcja gatunków kawy czy nawet metoda parzenia. Celem projektu będzie krótki wstęp teoretyczny na temat kawy, a następnie odbędzie się dwuczęściowa część doświadczalna:

  • Oznaczenie zawartości kofeiny w dwóch najpopularniejszych gatunkach kaw – Arabice i Robuście. Dodatkowo określony zostanie wpływ stopnia wypalenia ziaren poszczególnych gatunków na zawartość kofeiny.
  • W drugiej części warsztatów oznaczona zostanie zawartość związków polifenolowych w obu gatunkach kaw, a także określone zostaną właściwości przeciwutleniające związków zawartych w kawie poprzez zbadanie zdolności do wygaszania wolnych rodników.
  • Foto