Zarejestruj

Projekty »

Podstawowe zasady bezpiecznego wyboru żywności.

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII (P7-8), szkoła ponadpodstawowa, studenci
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki medyczne, nauki o zdrowiu, rolnictwo i ogrodnictwo, technologia żywności i żywienia, zootechnika i rybactwo
Przedmioty
biologia, chemia, edukacja dla bezpieczeństwa, edukacja medialna, medycyna, ochrona środowiska, rolnictwo
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
Autor
dr hab. inż. Anna Kasprzyk
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Czwartek 2022-09-15 11:00 - 12:00
Wolne miejsca: 27

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - Rektorat (27)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 13

Inne projekty w tym miejscu

Celem projektu jest edukacja na temat bezpieczeństwa żywności oraz dokonywania świadomego wyboru istniejącej na rynku żywności.

            W ostatnich latach zainteresowanie kwestią bezpieczeństwa żywności oraz wpływem produktów żywnościowych na zdrowie człowieka znacznie wzrosło wśród społeczeństwa. Bowiem masowa produkcja tanim kosztem, nieodpowiednie przechowywanie żywności rodzi zagrożenia dla naszego zdrowia. Niestety żywność obecna na rynku krajowym często jest nieodpowiednio oznakowana, gorszej jakości (z oznakami zepsucia), niekiedy zanieczyszczona chemicznie, fizycznie lub biologicznie. Zdarzają się też przypadki, że jest przeterminowana. W prezentacji przedstawione zostaną proste wskazówki jakimi należy kierować się przy wyborze bezpiecznej żywności dobrej jakości, które ochronią przez zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, przyczynią się do polepszenia i zachowania dobrego zdrowia oraz kondycji.