Projekty »
Podstawowe zasady bezpiecznego wyboru żywności.
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - Rektorat (27)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 13
Celem projektu jest edukacja na temat bezpieczeństwa żywności oraz dokonywania świadomego wyboru istniejącej na rynku żywności.
W ostatnich latach zainteresowanie kwestią bezpieczeństwa żywności oraz wpływem produktów żywnościowych na zdrowie człowieka znacznie wzrosło wśród społeczeństwa. Bowiem masowa produkcja tanim kosztem, nieodpowiednie przechowywanie żywności rodzi zagrożenia dla naszego zdrowia. Niestety żywność obecna na rynku krajowym często jest nieodpowiednio oznakowana, gorszej jakości (z oznakami zepsucia), niekiedy zanieczyszczona chemicznie, fizycznie lub biologicznie. Zdarzają się też przypadki, że jest przeterminowana. W prezentacji przedstawione zostaną proste wskazówki jakimi należy kierować się przy wyborze bezpiecznej żywności dobrej jakości, które ochronią przez zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, przyczynią się do polepszenia i zachowania dobrego zdrowia oraz kondycji.