Zarejestruj

Projekty »

Probiotyki - czy wiesz co jesz?

:: Projekt UM321 (Szczegóły)
Adresaci
przedszkole, szkoła podstawowa - klasy V-VIII, studenci, rodzice, dziadek i babcia
Forma prezentacji
piknik naukowy - stoisko
Nauki i sztuki
n. medyczne
Przedmioty
medycyna
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Analityki Medycznej
Autorzy
dr Agnieszka Grzegorczyk (kierownik),
dr Anna Biernasiuk, dr Beata Chudzik-Rząd, dr Sylwia Andrzejczuk

Wstęp bez rejestracji w czasie trwania Festiwalu w godzinach otwarcia obiektu.

Początek
Niedziela 2019-09-15 10:00
Edycja zakończona

Miejsce realizacji: Lubelski Piknik Naukowy (stoisko piknikowe)
Adres: Lublin, Plac Teatralny 1

Inne projekty w tym miejscu

Probiotyki zostały odkryte w pierwszych latach XX wieku. Pojęcie probiotyk pochodzi od greckich słów „pro bios”, czyli dla życia i oznacza żywy mikroorganizm. Do bakterii mlekowych zaliczamy gramdodatnie ziarniaki oraz pałeczki z rodzajów: Lactobacillus, Lactococcus, Bifidobacterium, Streptococcus. Naturalnym środowiskiem występowania bakterii mlekowych poza przewodem pokarmowym człowieka są błony śluzowe jamy ustnej i dróg rodnych.

Jednym z najlepiej zbadanych korzystnych efektów stosowania probiotyków jest ich podawanie w trakcie kuracji antybiotykowej lub po jej zakończeniu. Udowodniono, że szczepy probiotyczne przywracają naturalny, właściwie funkcjonujący układ mikroflory jelitowej, zmniejszają częstość występowania biegunek podróżnych, łagodzą przebieg i skracają czas trwania niektórych biegunek bakteryjnych i wirusowych (np. wywołanych przez Clostridium difficile, Shigella, Salmonella, enterotoksyczne szczepy Escherichia coli czy rotawirusy), zapobiegają lub łagodzą przebieg biegunek poantybiotykowych, zmniejszają nasilenie biegunek popromiennych, likwidują lub zmniejszają objawy nietolerancji laktozy, działają leczniczo w encefalopatii wątrobowej, normalizują zaburzenia motoryki jelit u ludzi w podeszłym wieku. Nie ma wątpliwości, że mikroflora jelitowa i jej pożądana modyfikacja z wykorzystaniem preparatów i produktów probiotycznych może wpływać na ogólną poprawę zdrowia. Stosowanie probiotyków może zabezpieczyć człowieka, przynajmniej częściowo, przed wieloma, tzw. chorobami cywilizacyjnymi.

Osoby zainteresowane będą mogły zobaczyć jakie drobnoustroje "kryją się" w różnych produktach spożywczych - porównać morfologię żywych kolonii bakteryjnych i komórek pod mikroskopem świetlnym.