Zarejestruj

Projekty »

Pszenica twarda - z pola na talerz

:: Projekt UP125 (Szczegóły)
Adresaci
przedszkole, szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła ponadgimnazjalna, studenci, rodzice, dziadek i babcia
Forma prezentacji
piknik naukowy - stoisko
Nauki i sztuki
n. biologiczne, n. rolnicze
Przedmioty
biologia, przyroda, rolnictwo
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Agrobioinżynierii
Autorzy
dr Aneta Kramek (kierownik),
dr inż. Jacek Gawroński
Początek
Niedziela 2019-09-15 10:00
Edycja zakończona

Miejsce realizacji: Lubelski Piknik Naukowy (stoisko piknikowe)
Adres: Lublin, Plac Teatralny 1

Inne projekty w tym miejscu

Pszenica twarda (Triticum durum Desf.) jest gatunkiem tetraploidalnym, wywodzi się od pszenicy płaskurki (Triticum dicoccum), a jej ziarno odkryto po raz pierwszy w grobach faraonów z okresu po 300 r p.n.e. Uprawiana jest w klimacie suchym i kontynentalnym, na glebach alkalicznych bogatych w azot. Obecnie stanowi ok. 10% powierzchni uprawy pszenicy na świecie. Główne rejony uprawy tego zboża to: Ameryka Północna (USA, Kanada), Australia, Argentyna, północna Afryka (Algieria, Maroko), Turcja, Kazachstan, Bliski Wschód (Syria, Izrael), kraje śródziemnomorskie (Włochy, Francja, Grecja). W Polsce przed II wojną światową, głównie na kresach wschodnich, uprawiano 2 odmiany jarej pszenicy twardej: Puławska Twarda i Hela.

Ziarno pszenicy twardej jest bardzo twarde, szkliste, ma bursztynowo-żółtą barwę, zawiera więcej białka, witamin, składników mineralnych i karotenoidów, ma również cieńszą okrywę owocowo-nasienną w porównaniu z ziarnem pszenicy zwyczajnej. Jest ono przeznaczane głównie do produkcji semoliny, która stanowi zdrowszy zamiennik mąki pszennej. W Europie i Ameryce Północnej wykorzystywane jest do produkcji makaronu (spaghetti i rurki). Makaron ten ma naturalny, bursztynowy kolor, a po ugotowaniu nie skleja się i pozostaje al dente. Z kolei w krajach Śródziemnomorskich, Środkowo-Wschodniej i Północnej Afryce ziarno pszenicy twardej przeznaczane jest do produkcji kaszy kuskus i bulgur oraz ziarna nadmuchiwanego, prażonego i ciasteczek.

Celem niniejszego projektu jest przedstawienie produktów spożywczych otrzymanych z ziarna pszenicy twardej.