Projekty »
RED HOT CHILLI PEPPERS, czyli rzecz o kapsaicynie
:: Projekt UM (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Collegium Pharmaceuticum (Aula Collegium Pharmaceuticum)
Adres: Lublin, ul. dra Witolda Chodźki 4a
Polak powie, że papryka jest ostra, Anglik, że jest gorąca (‘hot’). Okazuje się, że obaj mają rację. Kapsaicyna, składnik odpowiadający za pikantny smak papryki, jest cząsteczką, która na naszym języku łączy się ze specjalnym białkiem będącym z jednej strony czujnikiem podwyższonej temperatury, a z drugiej przekaźnikiem bodźców bólowych. Dlatego jedzeniu prawdziwej papryczki chilli towarzyszy przemożne odczucie bólu i pieczenia. Oryginalnie, kapsaicyna w papryce miała odstraszać głodnych roślinożerców, człowiek jest chyba jedynym stworzeniem na ziemi, które czerpie z takiego pożywienia dużą przyjemność. Podczas referatu pokaże model cząsteczki kapsaicyny oraz trójwymiarowy model białka będącego receptorem kapsaicyny i co się stanie, gdy oba modele połączą się ze sobą. Dodatkowo wyjaśnię, dlaczego pijemy mleko, gdy jednak chilli okaże się zbyt pikantne; jak wyglądają zawody w jedzeniu pikantnych papryczek oraz w jaki sposób profesjonalni zawodnicy się do nich przygotowują. Będzie również okazja do porozmawiania o najostrzejszej papryczce świata /Carolina Reaper – 2,2 mln jednostek Scovilla/ oraz o tym, dlaczego ptakom i gadom kapsaicyna w papryce właściwie nie przeszkadza.