Zarejestruj

Projekty »

Slow Food kontra Fast Food

:: Projekt UP135 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VIII
Dla niepełnosprawnych
niepełnosprawnych ruchowo
Forma prezentacji
warsztat
Nauki i sztuki
n. biologiczne, n. rolnicze
Przedmioty
ochrona zdrowia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr inż. Marzena Włodarczyk-Stasiak (kierownik),
dr Artur Mazurek
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2019-09-17 10:00 - 12:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Wtorek 2019-09-17 12:00 - 14:00
Wolne miejsca: 6

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - ul. Skromna 8 (Sala ćwiczeniowa Katedry Analizy i Oceny Jakości Żywności 312)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8

Inne projekty w tym miejscu

Celem warsztatów jest przybliżenie uczestnikom trendu Slow Food, często postrzeganego tylko jako zdrowy posiłek.

Podczas wykładów uczestnicy zapoznani zostaną z ruchem Slow Food, którego celem jest:

  • promowanie kultury spożywania żywności w ciszy i spokoju - delektowanie się smakiem,
  • ochrona przed zapomnieniem „ginących gatunków” (potraw, gatunków zwierząt, ziół i roślin przyprawowych, zbóż, owoców i warzyw),
  • edukacja konsumentów i zapoznanie z tradycyjnymi metodami przygotowania potraw, z pominięciem zaawansowanych technologii przetwórstwa i produkcji
    żywności.

Uczestnicy warsztatów przygotują wybrane danie w typie Slow Food, z naturalnych, nieprzetworzonych surowców, pochodzących z regionu Lubelszczyzny. Do
przygotowania dań zostaną wykorzystane tradycyjne receptury.