Zarejestruj

Projekty »

Smak metali ciężkich w Twojej sałatce…

:: Projekt UM371 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadgimnazjalna
Forma prezentacji
laboratorium
Nauki i sztuki
n. biologiczne, n. chemiczne, n. farmaceutyczne, n. medyczne
Przedmioty
biologia, chemia, ochrona zdrowia
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Analityki Medycznej
Autorzy
dr hab. Anna Błażewicz (kierownik),
mgr Katarzyna Gajewska, mgr Przemysław Niziński, Patrycja Wiśniewska, Magdalena Kulinowska
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Środa 2019-09-18 12:00 - 14:00
Wolne miejsca: 15

Miejsce realizacji: Collegium Pharmaceuticum (235)
Adres: Lublin, ul. dra Witolda Chodźki 4a

Inne projekty w tym miejscu

Czy wiesz co jesz? Uważasz, że zdrowo się odżywiasz? Jesz pięć posiłków dziennie, przygotowujesz zbilansowane, pełne warzyw i owoców porcje? Liczysz kalorie? Zwracasz uwagę na zawartość makro- i mikroskładników w przygotowanych przez siebie posiłkach? Czy twojej diecie niczego nie brakuje, a może niektórych substancji dostarczasz w nadmiarze? Czy analiza etykiety produktu spożywczego jest dla Ciebie gwarantem jego bezpieczeństwa? Jeśli na którekolwiek z powyższych pytań odpowiedziałaś/łeś twierdząco przygotowaliśmy coś, co może Cię zainteresować.

Może nie nauczymy Cię gotować, ale...  Pochylimy się nad tym, z czego składa się żywność, którą karmimy się na co dzień. Z analityczną dokładnością przygotujemy skromny posiłek, który wspólnie „ugotujemy” i zastanowimy się czy oby na pewno warto go zjeść. Przeanalizujemy składniki odżywcze, najczęściej  występujące substancje toksyczne i porozmawiamy o konsekwencjach zdrowotnych związanych z narażeniem na ich szkodliwe działanie. Analizując nasz posiłek zajrzymy jeszcze głębiej i oznaczymy to, czego nie zaobserwujemy gołym okiem. Przyjrzymy się zawartości metali ciężkich w naszym autorskim przepisie.

Podczas XVI edycji Lubelskiego Festiwalu Nauki dowiedz się, jak z analitycznego punktu widzenia przygotować „posiłki” do analizy, oraz jak przeprowadzić analizę zawartości metali ciężkich w żywności  przy użyciu techniki analitycznej, jaką jest chromatografia jonowa.