Zarejestruj

Projekty »

SUBSTANCJE ANTYODŻYWCZE I TOKSYCZNE WYSTĘPUJĄCE W ŻYWNOŚCI

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
wykład
Nauki i sztuki
nauki chemiczne
Przedmioty
chemia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
mgr Barbara Chilczuk (kierownik),
prof. dr hab. Małgorzata Materska, dr Marezna Pabich
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Piątek 2022-09-16 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 25

Miejsce realizacji: Collegium Agronomicum I (520)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 15

Inne projekty w tym miejscu

SUBSTANCJE ANTYODŻYWCZE I TOKSYCZNE WYSTĘPUJĄCE W ŻYWNOŚCI

Żywność, oprócz składników odżywczych, zawiera wiele innych substancji, które określa się mianem związków nieodżywczych. Składniki te zazwyczaj nie tylko nie wnoszą żadnej wartości odżywczej do diety, ale mogą nawet stanowić zagrożenie dla zdrowia. Ponad to niektóre substancje wykazują oprócz działania antyodżywczego również działanie toksyczne. Do grupy naturalnych toksyn można zaliczyć alkaloidy stanowiące pierwotne metabolity wytwarzane przez rośliny oraz mykotoksyny będące wtórnymi metabolitami grzybów pleśniowych. Żywność, którą spożywamy obok składników naturalnych zawiera także substancje syntetyczne. Wśród nich, są preparaty wprowadzane do żywności podczas procesu technologicznego, w celu wydłużenia terminu przydatności do spożycia, poprawienia barwy lub konsystencji produktu. Do substancji syntetycznych występujących w żywności można zaliczyć również zanieczyszczenia, które są niepożądane ale niestety obecne. Niektóre powstają podczas uprawy, zbioru, przetwarzania, przechowywania czy transportu. Często napotykanymi zanieczyszczeniami są pozostałości czynnych środków ochrony roślin. Wśród nich wykrywanymi najczęściej są fungicydy oraz insektycydy obecne głównie w owocach, rzadziej w warzywach. W prezentowanym wykładzie będą przedstawione również sposoby postępowania z produktami zawierającymi substancje szkodliwe w celu ich zminimalizowania, co będzie mogło być wykorzystane w życiu codziennym podczas przygotowania posiłków.